Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Киргизстан
Съветът за сигурност на ООН осъди насилието в Киргизстан / снимка: Reuters, архив

Съветът за сигурност на ООН обсъди обстановката в Киргизстан и осъди насилието на междуетническа основа там, отнело вече живота на най-малко 124 души, предадоха световните агенции.

„След като бяха информирани за последните събития в Киргизстан, 15-те членове на Съвета за сигурност осъждат повтарящите се действия на насилие в централноазиатската република и приканват към спокойствие и към завръщане към принципите на правовата държава, както и към мирно разрешаване на различията", се казва в изявление на Съвета за сигурност, прочетено от неговия месечен председател, мексиканския посланик в ООН Клод Елер. Членовете на Съвета за сигурност подчертаха също така необходимостта от раздаването спешно на хуманитарна помощ на населението на Киргизстан, уточнява БТА.

На заседанието на Съвета за сигурност политическият директор на ООН Лин Пескоу е призовал за спешното създаване на хуманитарен коридор по въздух или суша за доставянето на храни и вода главно за населението в южния киргизстански град Ош, предаде Ройтерс.

Пескоу уточни след заседанието на Съвета, пред репортери, че тази седмица се очаква ООН да отправи призив за оказване от целия свят  на хуманитарна помощ на страдащото от насилието на етническа основа население на бившата съветска република.