Съветът за сигурност на ООН осъди атаките в Москва
Съветът за сигурност на ООН осъди атаките в Москва / снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН осъди остро терористичните нападения в московското метро като престъпление, за което няма оправдание, предаде Асошиейтед прес.

Най-влиятелният орган на ООН излезе с изявление няколко часа след днешния двоен самоубийствен атентат. В него Съветът нарече тероризма една от основните заплахи срещу международния мир и сигурност. Съветът изрази решимост да се бори срещу всички форми на тероризъм и подчерта, че всяко терористично нападение е престъпление, което не може да бъде оправдано, независимо от мотивите, времето, мястото или извършителите.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също решително осъди бомбените атентати и изрази увереност, че руските власти ще изправят пред съда извършителите на това ужасно терористично нападение, съобщи говорителят на ООН Мартин Несирски, цитиран от БТА.

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на руския президент Дмитрий Медведев, за да изрази съболезнования за двата атентата, извършени в московското метро. Обама първо е изпратил писмени съболезнования, но след като се е върнал във Вашингтон от визитата си в Афганистан, се е свързал с Медведев по телефона, за да му изрази лично съчувствие и подкрепа във връзка с "безчовечните терористични актове", съобщи Кремъл.

Двата взрива в метрото взеха 38 жертви. По последни данни ранените, настанени в болници, са 72-ма, съобщи руското министерство на здравеопазването. Пет души са в изключително тежко състояние, а 27 в тежко.