Съставът на гръцкото правителство ясен преди срещата на Еврогрупата
Съставът на гръцкото правителство ясен преди срещата на Еврогрупата / Reuters

Очаква се съставът на новото гръцко правителство, оглавявано от лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, да бъде обявено днес, преди срещата на министрите на финансите от 17-те страни от еврозоната, предаде Франс прес.

Първоначално беше съобщено, че съставът на коалиционния трипартиен кабинет ще бъде съобщен в сряда вечерта. В правителството влизат освен консерваторите на Самарас, социалистите и умерените леви. Така то има 179 места в 300-местния парламент.

На днешната среща на Еврогрупата /министрите на финансите от еврозоната/ в Люксембург Гърция ще е първата водеща тема, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Новото гръцко правителство трябва да потвърди готовността на Атина да продължи структурните реформи и да спазва бюджетните ограничения, за да продължи да получава международната помощ в рамките на втория антикризисен план на стойност 130 милиарда евро. Вече стана ясно, че условията за отпускането на тази помощ за Атина ще бъдат смекчени, посочва ИТАР-ТАСС, като се позовава на европейски дипломати.

На срещата на Еврогрупата водеща тема ще бъде и Кипър и рекапитализирането на кипърските банки, притежаващи по традиция много гръцки дългови облигации.

Според запознати източници Кипър може още днес да поиска помощ за тази рекапитализация от Еврогрупата на стойност 1,8 милиарда евро. Останалите нужни й 5 милиарда евро Кипър би могъл да поиска от Русия.

Темата за рекапитализацията на испанските банки също ще е сред водещите. Еврогрупата вече обеща на Мадрид 100 милиарда евро помощ за тази цел, която ще бъде обвързана с условията за реформи на банковия сектор. Източниците на тези пари и условията за плащането им все още не са установени.

Относно Италия Еврогрупата ще обсъди как да използва "косвени инструменти" за поддръжка на финансовата стабилност в тази страна.