Сърбия: Пълният суверенитет на Косово е историческа грешка
Сърбия: Пълният суверенитет на Косово е историческа грешка / снимка: БГНЕС, архив

Високопоставен сръбски представител определи като "историческа и трагична грешка" обявеното за днес разпускане на Групата за ориентация за Косово, синоним на предоставянето на "пълен суверенитет" на територията, съобщава агенция ТАНЮГ, цитирана от БГНЕС.

"Ако с края на наблюдаваната независимост международната общност остави на институциите в Прищина властта да решават сами...за живота на сърбите и другите неалбанци, това е историческа и трагична грешка", заяви директорът на бюрото за Косово в сръбското правителство Александър Вулин.

"Сърбите не могат да очакват нищо добро", каза още той и допълни, че подобно решение "няма да насърчи доверието и надеждата". Групата за ориентация за Косово ще обяви днес разпускането си на символична среща, синоним на предоставянето на "пълен суверенитет" на Косово след обявяването на независимостта му през 2008 година.

Решението на групата, в която влизат държави, подкрепили независимостта на Косово, включително САЩ, много страни членки на ЕС и Турция, ще намери израз на място в затварянето на Международното гражданско бюро, ръководено от холандския дипломат Петер Фейт, който е и специален представител на ЕС.

Решението обаче няма да промени мисиите на ЕС ЕУЛЕКС, чийто мандат беше удължен до 2014 година, и на силите на НАТО в Косово КейФОР.