Сърбия негодува от освобождаването на Чеку
Сърбия негодува от освобождаването на Чеку / снимка: БГНЕС

Първата реакция на официален Белград след решението за освобождаване на бившия косовски премиер Агим Чеку идва от държавния секретар при Министерството на правосъдието на Сърбия Слободан Хомен, според когото в случая политиката е взела превес над международното право.

Освобождаването на Чеку е топ-новина в Сърбия, а първата оценка и на сръбския вътрешен министър Ивица Дачич е доста остра. Дачич направи изявление в Москва, където е на официална визита, предупреждавайки, че решението на българското правосъдие не помага на добрите отношения между България и Сърбия. Дачич смята, че очевидно в работата на Интерпол има политически натиск, а това според него пречи на полицейското сътрудничество и борбата срещу престъпността, тероризма и военните престъпления.

Като тежък удар срещу международното право оцени сръбският министър на външните работи пускането на бившия косовски премиер Агим Чеку на свобода. "Вестта за освобождаването на Чеку предизвика голямо разочарование, а това решение влошава приятелството и отношенията между Сърбия и България", каза Вук Йеремич и допълни: "Ако това нещо се беше случило в Сърбия, ние бихме имали повод да се срамуваме", което в превод от дипломатически език означава, че България трябва да се срамува от своето решение да освободи бившия косовски примиер.

Според добре осведомени дипломатически източници, очаква се Сръбското министерство но външните работи да връчи остър протест и демарш пред българските власти по случая. За разлика от сръбските позиции, косовският премиер Хашим Тачи каза, че освобождаването на Чеку е изолиран случай и той няма да попречи на добрите отношения между България и Косово.

Кюстендилският окръжен съд освободи от ареста бившия премиер на Косово Агим Чеку. Той бе арестуван на 24 юни на граничен пункт „Гюешево" при опит да влезе в България. За него има издадена червена бюлетина от Интерпол, влязла в сила на 6 май заради присъда от 20 години затвор, издадена му от сръбски съд, по обвинение в извършване на геноцид. Сърбия поиска от България да екстрадира бившия косовски премиер Агим Чеку.

Сръбските власти обвиняват бившия косовски лидер във военни престъпления, извършени по време на войната от 1998-1999 година. Според властите той е отговорен за убийството на 669 сърби и 18 други неалбанци.