Сърбия иска да преговаря с Прищина статута на Косово
Сърбия иска да преговаря с Прищина статута на Косово / снимка: Reuters

Сръбският външен министър Вук Йеремич отправи призив в Съвета за сигурност на ООН за бързо начало на преговори с Косово за взаимно приемливо решение за статута на бившата сръбска провинция, предаде АФП.

„Сърбия е решена да работи с Прищина и с международната общност за постигане на взаимно приемливо решение чрез мирен диалог на всички неуредени въпроси", каза Йеремич на дебатите за Косово в Съвета за сигурност. „Мисля, че трябва да се заемем с това възможно най-бързо", добави ръководителят на сръбската дипломация. Той поиска преговори с Прищина около две седмици, след като Международният съд се произнесе, че обявената от Косово независимост не е нарушение на международното право. Според Йеремич това решение на съда „узаконява едностранния опит за отцепване на албанския етнос" и е прецедент, който ще позволи на други етнически малцинства по света да обявяват едностранно независимост.

Външните министри на Великобритания, САЩ и Франция изтъкнаха, че независимостта на Косово е необратима и няма да послужи като прецедент.

Косовският външен министър Скендер Хисени каза, че решението на Международния съд не съдържа никакви двусмислия и че отсега нататък Косово и Сърбия трябва да открият в отношенията нова ера на сътрудничество между две държави. Хисени призова всички държави да признаят Косово, посочва БТА.

Идеята на сръбското правителство да води нови преговори за статута на Косово е напълно неосъществима, заяви косовският премиер Хашим Тачи пред чужди журналисти в Прищина. Той каза, че Косово е сто процента независимо и суверенно. То е признато от водещите държави в света и членува в Световната банка и Международния валутен фонд. „Идеята за нови преговори за статута на Косово е наследство от Слободан Милошевич, тя не е нужна нито на Сърбия, нито на района и скоро ще бъде забравена", добави Тачи, цитиран от ИТАР-ТАСС.