Актьорът Алек Болдуин ще бъде обвинен в непредумишленото убийство на Халина Хътчинс, съобщава Ню Йорк Таймс. Той простреля смъртоносно операторката на снимачната площадка на филма „Ръст”. Обвинение ще бъде повдигнато и на оръжейника на филма, който е заредил пистолета на Болдуин, обявиха прокурорите в Ню Мексико в четвъртък.

Прокурорите казаха, че ще обвинят Алек Болдуин в непредумишлено убийство, заявявайки, че той е имал задължение да гарантира, че пистолетът и куршумите са проверени и че никога не е трябвало да насочва оръжието към никого. 

„Не трябва да насочвате пистолет към някой, когото не желаете да застреляте“, каза в интервю окръжният прокурор на окръг Санта Фе, Мери Кармак-Алтуис. „Това важи за основните стандарти за безопасност.“

Алек Болдуин отрича да е виновен за стрелбата, отбелязвайки, че му е било казано, че оръжието, с което е репетирал на снимачната площадка, не съдържа бойни патрони. 

„Някой е отговорен за случилото се и не мога да кажа кой е, но знам, че не съм аз“, каза Болдуин в телевизионно интервю миналата година. И той каза, че просто е следвал указанията къде да насочи пистолета, когато е гръмнал, убивайки оператора на филма Халина Хътчинс.

Алек Болдуин постигна споразумение със семейството на простреляната операторка

Оръжейникът на филма Хана Гутиерес-Рийд, която е отговаряла за оръжията на снимачната площадка, също ще бъде обвинена в непредумишлено убийство. 

Първият асистент-режисьор на филма, Дейв Холс, който е предал пистолета на Болдуин, се съгласи да се признае за виновен за небрежно използване на смъртоносно оръжие в замяна на условна присъда и шест месеца пробация.

Ако бъдат признати за виновни Болдуин и Рийд са заплашени от присъда 18 месеца затвор и глоба до 5000 долара.

Решението за повдигане на наказателни обвинения идва 15 месеца след фаталната стрелба на 21 октомври 2021 г.