Светът се възмути от атентатите в московското метро
Светът се възмути от атентатите в московското метро / Reuters

Лидери от целия свят осъдиха самоубийствените атентати в Москва, отнели живота на близо 40 души, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Президентът на САЩ Барак Обама определи нападенията като "жестоки деяния" и подчерта, че американският народ е солидарен с руския народ в стремежа му да се противопостави на яростния екстремизъм и на терористичните атаки, които са израз на пълното незачитане на човешкия живот.

С четири изявления - на председателя на ЕК Жозе Барозу, на испанското ротационно председателство на ЕС, на дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън и на председателя на ЕП Йежи Бузек, Европейският съюз също осъди нападенията в Москва и подчерта, че застава в този тежък момент до руския народ.

Постоянният председател на Европейския съюз Херман ван Ромпой категорично осъди атентатите в московското метро. Дълбоко шокиран съм от тези нападения, които отнеха живота на десетки невинни хора и раниха много други. Изпращам най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелавам бързо възстановяване на ранените, посочи той в изявление. Осъждам по възможно най-силен начин тези актове на малодушие, за които не може да има никакво оправдание. Вече изпратих съболезнования  до руския президент Медведев и до народа на Русия, като ги уверявам и в солидарността на Европейския съюз, изтъкна Херман ван Ромпой.

Британският премиер Гордън Браун, заяви, че е дълбоко възмутен и потресен от терористичните актове в Москва и отбеляза, че за извършителите и организаторите на тези деяния нито едно наказание няма да бъде справедливо.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е на визита в Турция, също каза, че е потресена от случилото се в Москва. Тя допълни, че е шокиращо подобно ужасно деяние да бъде извършено насред руската столица.

Френският президент Никола Саркози, който започва официално посещение в САЩ, осъди най-твърдо нападенията и призова да бъде направено необходимото, за да бъдат арестувани и осъдени авторите на тези варварски деяния.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди остро атентатите в московското метро. От името на НАТО осъждам остро днешното терористично нападение в Москва. Не може да има  никакво оправдания за такива атаки срещу невинни граждани. Изразявам съболезнования на семействата на загиналите и пожелавам бързо възстановяване на ранените, се изтъква в негова декларация. НАТО остава вярна на ангажимента си към сътрудничество с Русия в борбата с международния тероризъм, подчертава генералният секретар на организацията.