Световните агенции за срещата на Станишев с Буш
Световните агенции за срещата на Станишев с Буш / снимка: БГНЕС

Американският президент Джордж Буш похвали българския премиер Сергей Станишев за усилията на страната му в борбата срещу корупцията, посочва Асошиейтед прес в материала си за посещението на министър-председателя в Съединените щати. Агенцията отбелязва, че Буш е направил това, въпреки отправените неотдавна критики от Европейския съюз по адрес на България в тази област.

По време на посещението си във Вашингтон Станишев освен това подписа меморандум, който ще приближи България с една крачка към включването й в програмата на Съединените щати за безвизови пътувания. Двете страни сключиха и споразумение за подобряване на сътрудничеството им в борбата срещу контрабандата на ядрени материали, посочва Асошиейтед прес.

ДПА извежда в акцент подписания меморандум за евентуално включване на България в програмата за безвизови пътувания до Съединените щати. Агенцията обръща внимание на отправената от Джордж Буш към Сергей Станишев похвала, че пробивът по въпроса се дължи на положения от българския премиер здрав труд.

ИТАР-ТАСС извежда в акцент думите на Станишев, че България се счита за стратегически партньор на САЩ, но едновременно с това се стреми да развива и отношенията си с Русия. "Стратегически, убеден съм, много повече неща обединяват НАТО, ЕС и Русия, отколкото ги разделят", казал българският премиер пред кореспондент на ИТАР-ТАСС по време на пресконференцията си в Националния пресклуб във Вашингтон.

Попитан дали е говорил за всичко това с Джордж Буш, Станишев отказал да отговори конкретно. Вместо това той припомнил, че американският президент винаги е имал много активни отношения с предишния си руски колега Владимир Путин, и изразил увереност, че положението ще се запази и при новия руски държавен глава Дмитрий Медведев.

ИТАР-ТАСС отбелязва още, че на срещата на Станишев с представителите на медиите е присъствал и напускащият поста си посланик на Съединените щати в България Джон Байърли, който бе номиниран за посланик в Русия. Байърли не поискал да говори пред журналистите по въпроса, но не скрил, че е много доволен от новото си назначение, посочва агенцията.

ИТАР-ТАСС допълва, че днес в Сената ще се състоят слушания по утвърждаването му за посланик на САЩ в Русия.