Супербурята Санди отне живота на 33 души в САЩ и Канада
Супербурята Санди отне живота на 33 души в САЩ и Канада / снимки: Reuters

Най-малко 33 убити, сред които 3 деца, в 7 американски щата и един загинал в Канада, наводнени градове, над 8 милиона души без електричество в 18 американски щата, невиждано опустял Ню Йорк с потънали в мрак небостъргачи, без градски транспорт, с пусти и наводнени улици и залети тунели на метрото - така се събуди американското Източно крайбрежие, след като беше връхлетяно в понеделник вечерта от супербурята Санди, отбелязват световните агенции, цитирани от БТА.

Санди, формирала се в Атлантическия океан, удари американската суша в 20 ч. местно време в понеделник вечерта близо до Атлантик сити, щата Ню Джърси. Докато беше в океана, тя беше ураган първа категория, но малко преди да удари сушата метеоролозите я понижиха до степен посттропически циклон. Това понижение беше само техническо и не означаваше, че тя не е съпътствана с ураганни ветрове, посочва Асошиейтед прес.

Преди да удари САЩ, Санди беше съпътствана с ветрове със скорост от близо 150 километра в час, но след като достигна сушата, те отслабнаха до около 130 километра в час. Няколко метеорологични фактора превърнаха Санди в най-необичайната стихия, която е връхлитала сушата на Източното крайбрежие, посочва Франс прес. Един от тях беше невиждано ниското атмосферно налягане от 946 хектопаскала в окото на бурята, което беше най-ниското регистрирано в САЩ, откакто ураган удари Ню Йорк през 1938 г., посочва Франс прес. Вторият феномен беше пълнолунието, предизвикващо големи приливи в района, които увеличиха риска от наводнения. Третият феномен беше, че Санди се "сблъска" със студен фронт, идващ от север.

Супербурята Санди отне живота на 33 души в САЩ и Канада
netinfo


Сред най-тежко засегнати от стихията беше Ню Йорк. Там жертвите са най-малко 10, посочва Франс прес, като цитира кмета на града Майкъл Блумбърг. На територията на целия щат Ню Йорк жертвите са най-малко 15, обобщава Ройтерс, като се позова на губернатора на щата Андрю Куомо.

Летищата в Ню Йорк и Ню Джърси останаха затворени, а като цяло вчера и днес заради бурята бяха отменени над 13 500 полета, предаде Асошиейтед прес. Борсата преустанови работа за два дни, което се случва за първи път от 1888 г. насам.

Градският транспорт беше спрян, а тунелите и мостовете на Манхатън бяха затворени още преди началото на стихията. Заповед за евакуацията на 375 000 души беше издадена за рисковите райони на града.

Връхлитайки Голямата ябълка, Санди стана причина за безпрецедентно покачване на нивото на водата в района на Долен Манхатън. Придошлите води на Ист ривър и река Хъдсън наводниха седемте метротунела. В района на парка Батъри нивото на водата достигна 4,2 метра, което е най-високото от преминаването на урагана Дона през 1960 г., допълва Ройтерс. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обаче обяви, че водата е спаднала до 3 метра още в понеделник вечерта, което се смята за положителен сигнал, посочва Франс прес. Малко след това три от мостовете, свързващи Манхатън с Бруклин бяха отворени отново, допълва агенцията.

Водата наводни и пътните тунели и стана причина за експлозия в електрическа подстанция, при което беше спрян токът на над 310 000 потребители в Манхатън, посочва АП.

Заради тази авария болницата на Нюйоркския университет трябваше да евакуира с десетки линейки 200 пациенти, след като нейният резервен генератор спря. Сред пациентите бяха и 20 новородени бебета, предаде АП.

Като цяло в града ток нямат 2 милиона души, допълва Франс прес.

Бурните ветрове станаха причина за частичното рухване на огромен строителен кран, извисяващ се над луксозна сграда срещу Сентръл парк. Това принуди властите да наредят евакуацията на няколко околни сгради от съображения за сигурност, в това число и на 900 гости от скъп хотел, посочва АП.

В Ню Йорк наводнен беше и кварталът Челси, докато в квартала Куинс огромен пожар унищожи между 80 и 100 жилища, посочва АП. Поради наводненията, на пожарникарите беше много трудно да се намесят там, за да овладеят огнената стихия.

В Голямата ябълка ураганът Санди оставя безпрецедентни щети в 108-годишното метро, отбелязва Ройтерс, като цитира шефа на метрополитена Джоузеф Лота. На места придошлите води са били на нивото на пероните в метрото.

Супербурята Санди отне живота на 33 души в САЩ и Канада
netinfo


Метросистемата на Ню Йорк превозва 5,3 милиона души през всяка работна седмица. Метрото работи 24 часа в денонощието, има 21 линии, 486 метростанции и се простира на 1050 километра, посочва Ройтерс.

Според кмета на Ню Йорк метрото едва ли ще заработи до 4-5 дни, посочва Ройтерс. Блумбърг обаче поясни, че част от автобусите могат да започнат да се движат отново още днес, допълва Ройтерс. Утре ще бъде възстановено движението на всички автобусни линии.

В Ню Джърси заради бурята бяха евакуирани стотици хора. С лодки бяха спасявани 800 жители на къмпинг в градчето Мунаки. Властите първоначално обявиха, че в северната част на щата, в района на град Хакенсак се е скъсала дига, но после губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи каза, че става дума само за преливане на дигата, посочва АП.

Огромната буря достигна Средния запад. Властите на Чикаго предупредиха жителите да стоят далеч от бреговете на езерото Мичиган, а градът се готви да посрещне в сряда ветрове със скорост от 96 километра в час и вълни, превишаващи 7,2 метра, посочва АП, цитирана от БТА.

Сериозни наводнения има в щатите Мериленд и Вирджиния.

В Кънектикът, Мериленд, Масачузетс и Пенсилвания 6 милиона души са без ток, посочва Франс прес.

Заради смесването на Санди със студения фронт в Западна Вирджиния и в други планински райони на Североизтока заваля сняг.

Във федералната столица на САЩ Вашингтон Санди не нанесе съществени щети, посочва ИТАР-ТАСС. Там в 14 ч. местно време ще започнат да се движат отново метрото и градските автобуси.

Супербурята Санди отне живота на 33 души в САЩ и Канада
netinfo


В Канада, където ефектът на стихията също беше почувстван, без ток останаха 200 000 потребители, посочва ИТАР-ТАСС.

Три ядрени реактора са спрени в източната част на САЩ заради преминаването на урагана Санди, лишил от електричество над осем милиона домакинства в страната, съобщи в комюнике, цитирано от Франс прес, американското енергийно министерство.
Други два реактора ограничиха производството на електроенергия заради лошото време и покачването на водата в щата Ню Джърси - един от най-пострадалите от урагана, посочва министерството.

Всичко изглежда под контрол, заяви Нийл Шийхан, говорител на американската Комисия за ядрено регулиране (NRC), уточнявайки, че обявена вчера тревога за централата "Ойстър крийк" - една от най-старите в страната - остава в сила.

Реактор "Салем 1" на брега на река Делауеър в Хенкокс бридж, Ню Джърси, беше спрян днес, след като четири от шестте му циркулационни помпи излезли от строя.

Централата остава стабилна, заяви за АФП говорител на компанията оператор "Пъблик сървис илектрик енд газ" (PSEG) без да може да каже кога реакторът ще заработи отново.

Намиращата се в същия район АЕЦ "Хоуп крийк" работи нормално, посочва компанията в комюнике. "Хоуп крийк" и "Салем" покриват заедно 49 процента от потреблението на електричество в щата Ню Джърси, където живеят 8,7 милиона души.

Министерството на енергетиката потвърди също, че през изминалата нощ е спрян реакторът "Индиън пойнт юнит 3" на около 50 км северно от Ню Йорк, на брега на река Хъдсън. Операторът на централата, компанията "Ентърджи" (Entergy), вече съобщи в Туитър за спирането му, цитирайки проблеми с външната електрическа мрежа.

Няма никакъв обществен риск или опасност за персонала, отбеляза компанията, уточнявайки, че очаква в близките дни нещата да се нормализират.

АЕЦ "Индиън пойнт" има три реактора и доставя до 30 процента от електроенергията в Ню Йорк, където много домакинства все още са без ток, и в окръг Уестчестър.

Енергийното министерство съобщи и за спирането в понеделник на реактор в централата "Найн Майл" в северната част на щата Ню Йорк, на брега на езерото Онтарио.

Очаква се сега супербурята да се насочи към щата Пенсилвания, преди да се обърне и да се върне към западната част на щата Ню Йорк в сряда сутринта.

Към 5 ч. тази сутрин местно време /9 ч. по Гринуич/ окото на Санди беше на около 145 километра западно от Филаделфия, а скоростта на ветровете й беше намаляла до 105 километра в час, предаде Франс прес.

Преди това в Карибите Санди уби 69 души, посочва АП.

Супербурята Санди отне живота на 33 души в САЩ и Канада
netinfo