Стюардеса спасила 20 пътника в Иркутск
Стюардеса спасила 20 пътника в Иркутск / netinfo

Двайсетина пътника от катастрофиралия в Иркутск руски самолет "Еърбъс-А310" дължат живота си на находчивостта на 22-годишна руска стюардеса, предаде Франс прес, цитирайки в. "Комсомолская правда".

"В момента на катастрофата си казах: Боже мой дано аварийният изход не е блокиран", разказва 22-годишната стюардеса Виктория Зилбертщайн пред руското издание.

"Самолетът вече се беше приземил, а после изведнъж носът му се удари в земята. Ударът беше толкова силен, че предпазните колани се скъсаха като обикновени конци, а пътниците паднаха един връз друг. Светлините угаснаха", разказва руската стюардеса.

Последвало няколкоминутно мълчание и после отвсякъде машината била обхваната от дим.

Огънят започна да се разпространява в пътническия салон с грохот и хората бяха обхванати от паника, като викаха да се отворят вратите, споделя руската стюардеса. Виктория, която била затрупана от изтръгнати при удара седалки и паднали ръчни багажи, се измъкнала и намерила пипнешком дръжката на вратата на аварийния изход над крилото на самолета. След като я отворила, около двайсетима пътници успели да скочат от машината, преди тя да избухне, и така спасили живота си.

<!--Citat-->

Самата Виктория скочила от крилото на самолета на три метра от земята и била хваната от двама млади пътници. Тя останала невредима, но все пак била откарана в болница за преглед.

Там Зилбертщайн била посетена от няколко от спасените от нея пътници. По думите им когато в горящата машина я чули да вика: "Изходът е насам", си помислили, че това е гласът на ангел спасител.

По същия начин колега на Виктория успял да спаси друга група от пътници. Те обаче трябвало да скочат от височина от 4 метра и повечето от тях получили фрактури и контузии.

Установена е самоличността на 122 души, загинали в самолетната катастрофа на Еърбъс А310, предаде ИТАР-ТАСС.

Бригадата, съставена от 40 следователи от прокуратурата в Иркутск, представители на вътрешното министерство и на Федералната служба за сигурност, продължава работата си на мястото на катастрофата и в местната морга.

Самолетът с роднините на загиналите засега се намира в Братск заради сложната метеорологична обстановка на летището в Иркутск. След като пристигне, от роднините ще бъдат взети кръвни проби, за да бъде извършен ДНК анализ на загиналите, съобщи помощник-прокурор на агенцията.

В Русия днес е обявен траур за загиналите в самолетната катастрофа в Иркутск, съобщи ИТАР-ТАСС. Руският президент Владимир Путин подписа съответния указ за това.

Президентът Путин изрази скръб за загиналите и съболезнования на семействата им и нареди националните флагове на територията на цялата страна да бъдат спуснати наполовина. Отменят се развлекателните програми.

Според най-новите данни, на борда на катастрофиралия Еърбъс А310 е имало
204 души - 193 пътници, осем членове на екипажа и трима души, които не са включени в списъка на пътниците. Оцелели са 70 души, все още не е известна съдбата на 12 души. Не е ясно дали и колко от тях са оцелели.

На борда на самолета е имало 16 деца на възраст под 14 години. Всички отивали на почивка на езерото Байкал, предаде ИТАР-ТАСС.

Двама от малките пътници на самолета, който излезе от пистата и се запали, са се спасили без никакви наранявания, шест са откарани в болница, а осем засега се смятат за безследно изчезнали.

От шестте деца, озовали се в болница, три все още са в реанимация.

Междувременно самолет А-310 на авиокомпания Сибир бе принуден да кацне на
летището в Симферопол, предаде ИТАР-ТАСС.

При изпълнение на чартърен полет на самолета от Анталия за Москва екипажът забелязал, че нивото на маслото в единия от двигателите е намаляло. За да избегне евентуална опасност, командирът на екипажа решил да приземи самолета на летището в Симферопол. Кацането е извършено успешно, никой от намиращите се на борда 243 пътници и осем членове на екипажа не е пострадал.

Технически лица от Москва ще проверят състоянието на самолета.

Катастрофиралият вчера в Иркутск самолет също бе А-310 на авиокомпания Сибир.