Стрелецът от Еспо се самоубил, потвърдиха финландски полицаи
Стрелецът от Еспо се самоубил, потвърдиха финландски полицаи / cнимка: Reuters

Нападателят, убил четирима във мол в град Еспо, близо до Хелзинки, се е самоубил. Информацията е потвърдена от финландската полиция, пише БТА.

По-рано бе съобщено, че тялото на родения в Косово Ибрахим Шукполи било намерено в апартамента му в град Еспо, близо до Хелзинки. Впоследствие полицията потвърди, че намереното тяло е на 43-годишния Ибрахим Шукполи, и изказа предположението, че става дума за самоубийство.

Мъжът застреля тази сутрин четирима души в търговски център в Еспо, след което избяга и бе обявен за издирване. Полицията откри по-късно тялото и на бившата му съпруга в дома й в града. Тя предполага, че Шукполи е застрелял жената преди да отиде в мола.

Полицията смята, че стрелбата е била продиктувана от лични мотиви. Според финландските медии бившата съпруга на стрелеца работела в търговския център, където станала стрелбата и заподозреният имал съдебна заповед да не я доближава, пише БГНЕС.

Четирима души бяха убити при стрелба в мол във финландския град Еспо край Хелзинки тази сутрин. Жертвите са трима мъже и една жена. Според очевидци облечен в черно посетител открил безразборна стрелба по хората в супермаркета, разположен на втория етаж на търговския център "Село".

През изминалите години във Финландия, където законите за притежание на оръжие са изключително либерални, избухнаха няколко престрелки в училища. През септември 2008 г. 22-годишен мъж застреля деветима свои състуденти и преподавател в колеж в западния град Каухайоки, след което се самоуби. През ноември 2007 г. 18-годишен ученик уби осем души в гимназия в град Туусула, Южна Финландия, и сложи край на живота си.