Сръбският президент Тадич чака обяснение от София
Сръбският президент Тадич чака обяснение от София / снимка: БГНЕС

Сръбският президент Борис Тадич каза, че очаква обяснение от българските власти във връзка освобождаването на бившия командир на Армията за освобождение на Косово, оценявайки, че решението на българското правосъдие не допринася за най-добрите отношения между Белград и София.

Тадич подчерта, че Сърбия уважава принципите на международното право и своите международни задължения по отношение на Интерпол. Ще продължим да даваме своя принос за помирението, но условието за това е всички, които са обвиняеми, да бъдат подлагани на процес. Според него Сърбия има подобно отношение към своите граждани и очаква така да се отнасят и представителите на всички съседни държави, а по думите му „господин Чеку е гражданин на Сърбия".

Сърбия ще продължи да изгражда най-добрите възможни отношения с България и да помага за борбата срещу престъпността и за помирението след тежкия конфликт в района на бившата СФРЮ през 90-те години на миналия век, каза Тадич.

Западни дипломати, които добре познават сръбската политическа сцена, казаха пред Дарик, че реакциите на Тадич са умерени, защото изходът по освобождаването на Чеку можеше да се очаква и той съвсем не представлява изненада за сръбския политически връх. Те оценяват, че добросъседските отношения между Белград и София не са застрашени. Нещо повече, Сърбия разчита на българската помощ за евроинтеграционните процеси, така че според тях реакцията на Тадич е рутинна и очаквана, в рамките на добрия тон, без излишни политически страсти и илюзии.