/ БГНЕС
Срещата на върха на Групата на 20-те започна в Буенос Айрес на фона на дълбоки разногласия, далеч от обещанието за мултилатерализъм и процъфтяване в света от първия подобен форум преди 10 години, предаде Франс прес.
 
Срещата започна с над 2 часа закъснение от програмата.
 
Лидерите на 20-те най-развити икономики на планетата позираха за "семейна снимка", преди да седнат около масата за дискусиите, добавя АФП.

Г20
БГНЕС

Никаква кратка среща на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп не се предвижда в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в аржентинската столица, каза пред журналисти в Буенос Айрес говорител на Белия дом, който е в състава на американската делегация за форума, предаде ТАСС. Той бе помолен да коментира публикации в някои руски медии, че Путин и Тръмп могат да имат импровизирана среща "на крак" по време на форума. Вчера Тръмп съобщи в Туитър, че се отказва от подготвената вече среща между двамата заради сблъсъка между Русия и Украйна в Азовско море.

Г20
БГНЕС

Форматът на церемонията за официалната снимка на лидерите на Г-20 и другите поканени международни лидери при откриването на форума не позволи на Путин и Тръмп да разменят по някоя дума, съобщи ТАСС.
 
Лидерите излязоха на специално подготвения подиум и заеха местата си. Според подредбата на организаторите двамата се оказаха далеч един от друг и дори не можаха да се ръкуват. След края на фотосесията всички участници в срещата на високо равнище бързо влязоха в заседателната зала и нямаше време да се поговори дори напът към нея. И в залата руската и американската делегации се оказаха отдалечени една от друга.

Г20
БГНЕС

Мястото на Путин се оказа до това на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Путин дружески и топло поздрави своя съсед и двамата оживено продължиха разговора си, докато останалите участници заемаха местата си.
 
Русия е разтревожена от създаденото положение в сферата на неразпространението и разоръжаването, каза Путин, цитиран от ТАСС.
 
"Възможният отказ на САЩ от задълженията по Договора за ракетите със среден и малък обсег, неяснотата в позицията им по проблема за Договора за стратегическите нападателни оръжия, създават рискове от неконтролируема надпревара във въоръжаването", каза Путин в речта си на срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), състояла се в рамките на срещата на върха на Г-20.
 
Той изрази увереност, че петте страни от БРИКС ще действат от единни съгласувани позиции по тази тема, което ще бъде важен фактор за мобилизиране на усилията на световната общност с цел гарантиране на международната сигурност и стабилност.
 
Говорейки за Сирия, руският президент каза, че "химическата атака на терористите в Западно Алепо не трябва да остане ненаказана", защото в противен случай те ще прибягват отново до такива изтъпления.
 
Той подчерта също принципната важност на Парижкото споразумение за климата и необходимостта да се формира комплекс от правила за неговата реализация, като се отчитат мненията на всички заинтересовани страни.

Г20
БГНЕС

Междувременно друг интересен момент от началото на срещата на Г-20 е и това, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беше сравнително добре приет от редица световни лидери, присъстващи на срещата на високо равнище, въпреки убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги, предаде ДПА.
 
Бин Салман и руският президент Владимир Путин се ръкуваха сърдечно и се смееха пред камерите преди началото на първата сесия от форума.
 
От офиса на президента на САЩ Доналд Тръмп потвърдиха, че той "си е разменил шеги" с престолонаследника, макар високопоставен американски служител да подчерта, че това не е било нищо повече от жест, засвидетелстван на всички лидери, присъстващи на срещата. Тръмп отрече да е беседвал със саудитския принц, но не изключи да говори с него в бъдеще. Пред камерите американският президент и саудитският престолонаследник не си обръщаха внимание.
 
Няколко други лидери в същото помещение маневрираха и успяха да избегнат пряк контакт с принца.
 
Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че ще се срещне с Бин Салман, а президентът на Франция Еманюел Макрон имаше кратък разговор с принца в кулоарите.

Г20
БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС, участващи във форума, са единодушни, че "международно измерение" на продължаващото разследване на убийството на Хашоги "може да увеличи надеждността на саудитското следствие".
 
Бин Салман се срещна в кулоарите и с китайския президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на Саудитската агенция по печата в Туитър.
 
Саудитската агенция публикува снимки от срещата на престолонаследника с китайския лидер, но не посочи какво са обсъждали двамата.
БТА