Силният снеговалеж, причинен от бурята с нежно име „Филомена“, блокира трафика в Испания и принуди кмета на Мадрид да моли съгражданите си да не излизат навън, съобщава „Ас“.

В столицата се очаква валежите да се засилят през следващите няколко часа, поради което кметът на града Хосе Луис Мартинес-Алмейда помоли гражданите да не напускат домовете си.
 

Студът доведе до замръзване на тръбите в домовете в Сиера Норте де Мадрид. Така много жители на този район са се обадили на Гражданска защита, за да уведомят, че заради замръзването са без вода.

Натрупването на сняг по високоскоростната линия Мадрид-Куенка-Валенсия принудиха компанията „Ренфе” да отмени последните 4 влака този петък, информира ЕФЕ.

На спешния телефон 112 в Андалусия са регистрирани до 16:00 часа местно време този петък общо 199 инцидента поради силния сняг, придружен с дъжд.

Обявен е червен код за екстремно опасно време в 10 провинции заради обилните снеговалежи, които се очакват тази събота - в центъра на полуострова и вътрешността на източната му част.

Също така се подчертава, че ще има силни или трайни валежи в южната част на Андалусия, както и силни ветрове в средиземноморската зона и галисийското крайбрежие.

Червен код има за Теруел, Сарагоса, Албасете, Куенка, Гуадалахара, Толедо, Тарагона, Мадрид, Кастелон и Валенсия.

Испанската футболна федерация свика спешно заседание в събота сутринта, като предупреди клубовете, че ще има отлагане на мачове заради силния снеговалеж и затрудненото придвижване – по пътищата, с влак и със самолет.

Превод и редакция: DarikNews