Снежна буря отне живота на 15 души в САЩ
Снежна буря отне живота на 15 души в САЩ / Reuters

Най-малко 15 души загинаха заради снежна буря, обхванала централните американски щати Уисконсин, Минесота, Мичиган и Индиана, предадоха ИТАР-ТАСС и АП. Много пътища в там са непроходими и по тях са блокирани десетки автомобили. В Индиана, властите спасиха над 100 шофьори, „хванати в капан” в собствените си автомобили при много ниски температури навън. Някои от тези хора са престояли в колите си 12 часа.

Заради студа от вчера в Индиана, Мичиган и Уисконсин са затворени училищата. Редица пътища са блокирани. Летищата в засегнатите от снежната буря райони отмениха хиляди полети. Температурите от минус 11 градуса по Целзий не разубедиха стотици фенове на американския футбол да се наредят на опашка за билети за мача между отборите на „Минесота вайкингс” и „Ню Йорк джайънтс”. Срещата бе преместена в Детройт, след като покривът на стадиона на домакините от Минеаполис „Метродоум” се срути под натиска на натрупалия сняг.

Бурята образува снежна покривка от 60 см, преди да се насочи на изток и да донесе сняг в части от щатите Охайо, Пенсилвания и Ню Йорк. Очаква се тя да достигне в близките дни и щатите Кентъки, Тенеси, Западна Вирджиния и Вермонт, пише БТА.

В щата Вашингтон, в северозападната част на САЩ, опасността от наводнения и кални свлачища принудиха железопътната компания „Амтрак” да спре редица влакове. Рязкото затопляне на времето, придружено от проливни дъждове, се дължи на влажни и топли въздушни маси, които се придвижват на север по тихоокеанското крайбрежие на САЩ от Хавай.