Снаряд уби петима души от едно семейство в Сана
Снаряд уби петима души от едно семейство в Сана / снимка: Reuters

Пет души от едно и също семейство са убити, след като снаряд улучи тази нощ къщата им в Сана, където избухнаха нови битки между силите на президента Али Абдула Салех и неговите противници. Това съобщиха медицински източници, предаде Франс прес.

Домът на загиналите е разположен близо до площад "Промяна", където лагеруват опозиционери, се казва в съобщението.

Най-малко шестима демонстранти бяха застреляни от йеменските сили за сигурност, които атакуваха антиправителствен митинг в столицата Сана, предадоха осведомителните агенции.

Силите на президента Али Абдула Салех откриха огън по протестиращите, които бяха тръгнали от площад "Промяна" - център на продължаващата от месеци седяща стачка на активисти, настояващи за оставката на Салех. Демонстрации срещу 33-годишния режим на Салех имаше и в някои йеменски провинции, но засега няма данни за сблъсъци, посочва ДПА.

Според Ройтерс през последните четири дни при антиправителствени демонстрации в Йемен са били убити най-малко 34 души, а сто са били ранени. Очаква се тази седмица Съветът за сигурност на ООН да вземе решение по резолюция, с която категорично да осъди нарушенията на човешките права в Йемен.

АП съобщава, че днешната демонстрация в Сана с десетки хиляди участници е била предвождана от редица млади мъже, голи до кръста. На гърдите им са били изписани думите: "Махни се . . . ти си касапин" по адрес на президента. Само в понеделник в йеменската столица загинаха 18 човека в сблъсъци между правителствените сили и опозиционни активисти, припомня агенцията.