Следствието за катастрофата в Ярославъл - повреда или пилотска грешка?
Следствието за катастрофата в Ярославъл - повреда или пилотска грешка? / снимка: Reuters

Разследването на причините за катастрофата на самолет „Як-42” край руския град Ярославъл се е спряло на две версии: техническа неизправност на машината и грешка на пилотите. Това съобщи говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му вече са разпитани служители от летището, отговарящи за подготовката и осъществяването на полетите, диспечери, очевидци, както и роднини на загиналите. Днес следователите са приключили огледа на местопроизшествието. От летището са иззети образци от горивото, както и документация за състоянието на летищната техника, за подготовката на самолета и екипажа за полет и други документи.

Маркин каза, че до днес на роднините са предадени идентифицираните тела на 23 от загиналите, а скоро ще бъдат предадени още 16 тела. Процедурите по изучаване на тленните останки са включвали общо 50 съдебномедицински експертизи и 24 молекулярно-генетични експертизи, отбелязва БТА.

Самолетът „Як-42” се разби на 7 септември в 16.05 ч. московско време край Ярославъл. В него пътуваха състезатели и треньори на местния хокеен отбор „Локомотив”, които летели за Минск за участие в мач. От 45-те пасажери в самолета оцеляха само двама - хокеист и  стюард, които са в тежко състояние и лекарите се борят за живота им, припомня ИТАР-ТАСС.