/ БТА
Няма данни към момента за пострадали български граждани при инцидента на молдовското летище, където по-рано мъж уби двама души. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
 

Кишинев
БТА

От МВнР уточниха, че представителството ни в Молдова е в постоянен контакт с българските власти.
 
Мъж уби двама души на летището на молдовската столица Кишинев, след като му бе отказан достъп в страната.

Стреляха по молдовски граничар след отказан достъп в страната, полетите са спрени

Нападателят вече е задържан, съобщиха местни медии. Те информираха преди това, че чужденец е открил огън по граничар и го ранил, след като му бил отказан достъп в страната.
 

Кишинев
БТА

После стрелецът се барикадирал в помещение на аерогарата, където държал заложници. Молдовската полиция идентифицира задържания като 43-годишен гражданин на Таджикистан, каза премиерът Дорин Речан, предаде Ройтерс.

В допълнение към двамата служители, които бяха убити при инцидента, има и един ранен цивилен, написа Речан във Фейсбук.

ТАСС цитира молдовския премиер, който заяви, че на таджикистанеца бил отказан достъп до страната от съображения за сигурност, но не става ясно какви точно.

Според Асошиейтед прес до стрелбата се стигнало, след като на таджикистанеца било отказано влизане в Молдова. Когато бил ескортиран от служители на международното летище в Кишинев, той "взел оръжието на граничаря" и открил огън. След това лицето е било неутрализирано и оковано с белезници от намесилите се специални сили. Всички пътници са били евакуирани от летището.

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че двамата убити са граничен полицай и служител по сигурността на летището.

Молдова, бивша съветска република, е разположена между Румъния и Украйна. Тя е популярна дестинация за руснаците и важен транспортен възел и транзитен пункт. Руснаците са етническо малцинство в Молдова, припомня ДПА.
Рени Никифорова/БТА