/ БТА
Властите в Австралия свалиха обвиненията и пуснаха на свобода майка, осъдена за убийството на четирите си деца. Това се случва след като жената е прекарала в затвора 20 години.

Катлийн Фолбиг беше помилвана през юни по препоръка на пенсионирания съдия Том Батърст, който преразгледа всички доказателства, представени в процеса срещу нея от 2003 г., и намери „основателно съмнение“ за нейната вина. Но за изчистването на името й трябваше официално решение и от Апелативния съд в Нов Южен Уелс, който постанови, че майката трябва да бъде оправдана по всички обвинения.

Така приключи една от най-известните съдебни грешки в историята, съобщава CNN.

 
Катлийн Фолбиг ражда общо 4 деца, от които нито едно не оцелява. Първото бебе Кейлъб умира през 1989 г., последвано от Патрик през 1991 г., Сара през 1993 г. и накрая Лора през 1999 г. Майката беше вкарана в затвора през 2003 г. по три обвинения в убийство и едно за непредумишлено убийство. Първите три бебета умират от Синдром на внезапна детска смърт още преди да навършат годинка. Последното от децата - Лора доживява до 18-месечна възраст.

По време на процеса така и не са представени доказателства, че децата са умъртвени от майка им, но журито е убедено, че шансовете всичките бебета да са умрели от естествена смърт, са почти нищожни. В процеса е използван и дневникът на Катлийн, като някои пасажи са тълкувани като признания за вина.

През 2022 г. обаче учени откриват неизвестен досега мутантен ген в двете й дъщери, който се оказал фатален за бебетата, борещи се с инфекции. Мутацията, носена и от самата Катлийн води до промени в сърдечния ритъм, предразполагайки към внезапна смърт в комбинация с инфекция. Двете момчета пък имали мутация, която води до епилепсия.

Така доказателствата предоставят генетично обяснение за смъртта на децата, което успя да убеди съдията да препоръча помилването на почернената майка.