Скандално видео: Украински милиционери се гаврят с гол мъж насред снега
Скандално видео: Украински милиционери се гаврят с гол мъж насред снега / БГНЕС

Украинските власти се извиниха, след като в интернет беше разпространен видеозапис, на който се вижда малтретирането на разсъблечен мъж насред снега от членове на украинските специални милиционерски части, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Министерството на вътрешните работи поднася извиненията си за недопустимите действия на хората в униформи от видеото, показващо разголения човек", се казва в изявление на ведомството.

Започнало е разследване, за да се установи мястото и момента, в който са били заснети кадрите, се допълва в изявлението.

Клипът беше качен първо в ЮТюб и после се завъртя в опозиционните медии. На него се вижда гол човек, воден към милиционерски микробус от милиционери, облечени в униформите на звеното за борба с безредиците, някои от които с каски и качулки, въоръжени с палки. Преди да бъде качен в микробуса, мъжът е заставен от милиционерите да спре и те го карат да позира с лопата в ръка пред камерата на мобилен телефон редом с член на специалните сили с качулка. Последният държи мъжа за врата и го удря там. По тялото на мъжа се виждат и следи от удари.

Вижте скандалното видео

Опозицията в Украйна не престава да критикува милиционерското насилие срещу протестиращите. Руски журналист от сайта Лента.ру, пратен в Киев пък разказа, че е бил задържан за час и половина, през което време е бил заставен да коленичи в снега и е бит. Негов колега разпространи снимка, на която се вижда журналиста с подпухнало от удари лице и с окървавена вежда.

Украинското министерство на вътрешните работи същевременно съобщи за задържането за участие в безредиците на 97 души в центъра на Киев. От тях в ареста остава 21 души. А на други 44 са повдигнати обвинения, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън съобщи, че ще посети Украйна следващата седмица, за да се срещне с президента Виктор Янукович и с представители на опозицията, предаде Франс прес, като се позова на изявление на Аштън.

В него тя подчертава, че вратите на диалога и на политическото решение на украинската криза трябва да останат отворени.

Същевременно Виктор Янукович обсъди по телефона обстановката в Украйна с германската канцлерка Ангела Меркел и с американския вицепрезидент Джо Байдън, предаде ИТАР-ТАСС. В тези разговори двете страни са дискутирали пътищата за мирно решаване на украинската криза.

За диалог между властите и опозицията, призова и бившият украински президент Леонид Кучма, който подчерта, че кризата е стигнала далече.

"Изходът е само един - реални преговори, а не само обещания на думи, като за това като начало трябва да се определи дневен ред за преговорите, а сега подобно нещо няма", каза Кучма.

Същевременно Белият дом осъди насилието в Киев и призова всички страни да допринесат за спад в напрежението, предаде Ройтерс.

Белият дом заплаши Киев със санкции, ако ситуацията не се подобри.

"Напрежението в Украйна е пряк резултат от неуспеха на правителството да се вслуша в основателното недоволство на народа си", каза говорителят на Белия дом Джей Карни.