Системата не успя да проследи похитителя от Сидни, призна Тони Абът
Системата не успя да проследи похитителя от Сидни, призна Тони Абът / снимка: БГНЕС

Премиерът на Австралия Тони Абът призна, че националната система за сигурност не е успяла да проследи похитителя, който взе заложници в кафене в Сидни, предадоха световните агенции. Абът обеща да бъде проведено прозрачно разследване защо нападателят не е бил включен в нито един списък на подозрителни лица въпреки дългото си криминално досие.

50-годишният Ман Харон Монис, самозван религиозен служител от ирански произход, взе 17 души за заложници в кафене в центъра на Сидни в понеделник. Шестнайсет часа по-късно обсадата приключи с полицейски щурм в опит да бъдат освободени заложниците, двама от които бяха убити, както и Монис.

"Системата не се справи адекватно с този индивид. Двама много порядъчни хора са мъртви, други са ранени, трети - травматизирани заради един луд, който скиташе по нашите улици", каза Абът.

През октомври Австралия бързо прие нови законодателство в областта на сигурността, целящо да попречи млади хора да бъдат радикализирани и да заминат да се бият в конфликти в други страни като Ирак и Сирия, припомня Ройтерс.