Сирия ще подпише мирния план на Арабската лига само в Дамаск
Сирия ще подпише мирния план на Арабската лига само в Дамаск / снимка: Reuters

Сирия поиска от Арабската лига да подпише мирния план в Дамаск, а не в друга арабска страна, съобщи базиран в Бейрут арабски дипломат, цитиран от ДПА. "Сирия не иска протоколът да бъде подписан в Катар или Кайро и в момента това е обсъжданата тема в Арабската лига", заяви въпросният източник, който пожела да запази анонимност.

Дипломатът подчерта, че Сирия все още отлага, за да печели време, след като обяви, че приема плана на Арабската лига за прекратяване на 8-месечните репресии срещу антиправителствените демонстранти.

Панарабската организация предвижда Сирия да изтегли армията си от цивилните райони и да позволи на арабски наблюдатели да влизат в страната.

По-рано говорител на сирийското външно министерство каза, че Дамаск е приел искането на Арабската лига да изпрати свои наблюдатели в Сирия в рамките на усилията за прекратяване на продължаващата вече осми месец криза, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Джихад Макдиси външният министър на Сирия Уалид Муалем "е отговорил положително" на предложението на арабските страни и вчера вечерта е изпратил съответното писмо до шефа на Лигата Набил ал Араби.

Арабските лидери бяха дали на Сирия срок до днес да отговори на плана им, който предлага сирийската страна да приеме наблюдатели, които да следят дали правителството спазва договорката за спиране на огъня, отбелязва БТА. Засега няма потвърждение от Арабската лига, че Сирия е приела наблюдателската мисия.