Сирия освободи 755 затворници, Хюман райтс уоч я обвини, че крие задържани
Сирия освободи 755 затворници, Хюман райтс уоч я обвини, че крие задържани / снимка: Reuters

Сирия освободи 755 души, задържани по време на деветмесечните бунтове срещу президента Башар Асад, съобщи сирийската държавна телевизия Сирия Ти Ви. "Сирийските власти освободиха 755 задържани при последните събития, чиито ръце не са били опетнени със сирийска кръв", съобщи телевизията.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" обвини сирийското правителство, че крие стотици арестувани от наблюдателната мисия на Арабската лига в страната, посочва ДПА. "Сирийските власти може би са прехвърлили стотици задържани до военни обекти, за да ги скрият от наблюдателите на Арабската лига, които в момента са в страната", заяви базираната в Ню Йорк правозащитна организация.

"Заради сирийското увъртане Арабската лига трябва да определени ясни граници за достъпа до задържани и да говори открито, когато тези граници бъдат преминати", заяви Сара Лиа Уитсън, директор на "Хюман райтс уоч" за Близкия изток.

Ръководителят на наблюдателната мисия на Арабската лига, която следи дали Сирия спазва обещанието си да прилага мирния план, заяви, че наблюдатели са видели въоръжени мъже в град Хомс, съобщи сирийската телевизия Дуния, предаде Ройтерс. "Да, ние видяхме въоръжени мъже в град Хомс", съобщава телевизията, цитирайки ръководителя на мисията.

Той заяви, че ситуацията в град Хомс, арена на ожесточени сблъсъци между демонстрантите и силите за сигурност, "засега е обнадеждаваща", предаде Ройтерс. "Вчера там бе спокойно и нямаше сблъсъци. Не видяхме танкове, но имаше няколко бронирани коли. Все пак имайте предвид, че това бе само първият ден (на мисията) и положението трябва да се следи по-нататък. Разполагаме с 20 души, които ще бъдат там дълго време," заяви по телефона за Ройтерс суданският генерал Мохамед Ахмед Мустафа ал Даби.

Ал Даби направи уговорка, че в някои райони на Хомс "ситуацията не бе добра", но добави: "Нямаше нищо, което да предизвиква уплаха, поне докато ние бяхме там", посочва БТА.

Наблюдателите на Арабската лига ще посетят в четвъртък сирийските градове Дераа, Хама и Идлиб. Това съобщи по телефона за Ройтерс суданският генерал Мохамед Ахмед Мустафа ал Даби. В Хама и Идлиб, разположени до границата с Турция, се водиха ожесточени сражения между силите за сигурност и бунтовници, които подкрепят протестиращите против режима на Башар Асад.

Дераа е люлка на деветмесечния бунт против сирийския президент и също сцена на кървави сблъсъци. В южната провинция Дераа дезертьори от армията убиха днес от засада четирима правителствени войници, съобщи междувременно опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА.

Русия призовава Сирия да сътрудничи с наблюдателите на Арабската лига и да им осигурява максимално комфортни условия за работа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция след преговори с египетския си колега Мохамед Камел Амр, предаде ИТАР-ТАСС. Лавров прикани сирийската опозиция да игнорира провокационните и вредни призиви да не възприема сериозно мисията на наблюдателите от Арабската лига, отбелязва агенцията.

Египет сериозно обмисля евентуално разследване за нарушения на човешките права по време на операцията на НАТО в Либия. "Ще се консултираме с руските си колеги и ще вземем съответните решения", информира Мохамед Камел Амр, запитан от журналисти дали Египет ще подкрепи руското предложение да се разследва гибелта на мирни жители по време на операцията.

Русия постави въпроса, тъй като десетки мирни жители са убити при бомбардировки на авиацията на НАТО в Либия, макар алиансът да е заявявал, че мирното население не е пострадало, поясни Лавров.

Русия смята за необходимо да се постигне подновяване на преките преговори между палестинците и Израел, изтъкна външният министър на федерацията.

Задънената улица в арабско-израелското уреждане сериозно тревожи и Русия, и Египет, отбеляза Лавров. Той даде висока оценка за усилията на египетското ръководство да бъде преодоляно разцеплението в палестинските редици. Те вече дават осезаеми резултати, добави руският политик.

По повод ситуацията в Близкия изток и Северна Африка като цяло Лавров заяви: "Русия и Египет бяха на едно мнение, че промените в региона са обективни". "Съдържанието и темповете на подобни промени трябва да се определят чрез диалог, по мирен път, без чуждестранна намеса", добави той.

Лавров съобщи, че Русия и Египет са решили да съгласуват действията си във връзка с предстоящата международна конференция за създаване в Близкия изток на зона, свободна от оръжия за масово унищожение. "Много се надявам, че ще можем да свикаме конференцията в края на 2012 г.", заяви Мохамед Камел Амр, който изтъкна значението на Русия като депозитар на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.