Сирийската опозиция създаде военно бюро за ръководство на въоръженото въстание
Сирийската опозиция създаде военно бюро за ръководство на въоръженото въстание / снимка: Reuters

Сирийският национален съвет (СНС), който е основният елемент в сирийската опозиция срещу режима на Башар Асад, обяви създаването на военно бюро, което да ръководи въоръжената съпротива, предаде АФП.

„СНС реши да създаде военно бюро, защото оценява колко е важно да се контролира въоръжената съпротива в Сирия и за да подкрепи Свободната сирийска армия”, съставена основно от дезертьори от сирийските въоръжени сили, обяви СНС в изявление.

Новият орган ще е съставен от офицери и цивилни и ще е натоварен с „организацията на редиците на силите на въоръжената съпротива, оценка на нуждите им и управление на финансите и операциите им”. Въоръжената съпротива ще е подчинена на политическата власт на СНС, се уточнява в изявлението. Решението за създаване на военно бюро на СНС е взето в координация със Свободната сирийска армия.

Вчера Белият дом заяви, че Ал Кайда се опитва да се възползва от насилието в Сирия и призна, че това е една от причините САЩ засега да не обмислят да доставят оръжия на сирийската опозиция, отбелязва БТА.

Сирийската опозиция иска мир с Израел след падането на режима на Башар ал Асад, заяви израелският министър на благосъстоянието Ицхак Херцог, цитиран от АП. Сирийската опозиция го уведомила, че иска приятелски отношения с Израел. Херцог отказа да назове източниците си, тъй като могат да бъдат подложени на репресии от сирийския режим. Херцог, който е член на влиятелната парламентарна комисия по външните работи и отбраната, заяви, че Израел трябва да оказва медицинска и хуманитарна помощ на сирийската съпротива, но изключи възможността за военна помощ, добавя АП.

По-рано представител на Държавния департамент на САЩ се срещна със сирийски дипломат, за да изрази възмущението на Вашингтон от артилерийския обстрел, на който от един месец е подложен сирийският град Хомс, предадоха ДПА и АФП. Зам.държавният секретар по близкоизточните въпроси Джефри Фелтман се срещна във Вашингтон със сирийския шарже д’афер Зухеир Джабур. На срещата САЩ изразиха възмущение от продължаваща от месец кампания на бруталност и безразборен артилерийски обстрел на град Хомс, съобщи в изявление Държавният департамент.

Фелтман призова сирийския режим да спази ангажимента си от 2 ноември пред Арабската лига да сложи край на насилието, да изтегли войските си от градовете и жилищните зони и да приеме плана на лигата за мирен преход в Сирия.

Днес сирийските правителствени войски започнаха сухопътна офанзива срещу бунтовническия квартал Баба Амро в град Хомс след продължил близо месец артилерийски обстрел. В този стратегически град на 22 февруари бяха убити при бомбардировка американската журналистка Мари Колвин и френският фоторепортер Реми Ошлик.

В същото време испанският журналист от в. „Мундо” Хавиер Еспиноса пристигна в Ливан от Сирия, съобщи вестникът в сайта си, предадоха световните агенции. Еспиноса е един от оцелелите от бомбардировките в град Хомс западни журналисти. Вчера британският фотограф Пол Конрой бе прехвърлен от Сирия в Ливан от местни продемократични активисти, някои от които бяха убити при операцията. В Хомс все още са френските журналисти Едит Бувие и Уилям Даниелс. Бувие и Конрой бяха ранени при бомбардировката от 22 февруари.