Сирийската опозиция поиска оръжейни доставки за бунтовниците
Сирийската опозиция поиска оръжейни доставки за бунтовниците / снимка: Reuters, архив

Сирийският национален съвет (СНС) - главната опозиционна организация в Сирия - призова групата "Приятели на Сирия" да бъдат доставени оръжия на т. нар. Сирийска свободна армия, съставена главно от дезертьори, както и на другите форми на съпротива срещу режима на Башар ал Асад, предаде Ройтерс. "Ако режимът не приема условията на политическата инициатива, очертана от Арабската лига и не прекрати насилието срещу гражданите, "Приятелите на Сирия" не трябва да възпират отделни страни да подпомагат чрез военни съветници, обучение и доставки на оръжие сирийската опозиция, за да се защити", се казва в изявлението на СНС от седем точки, разгласено преди днешната международна среща в Тунис на групата "Приятели на Сирия".

Въоръжените отряди на сирийската опозиция от т. нар. Сирийска свободна армия (ССА) получават все по-голяма оръжейна помощ от чужбина. Това съобщи за ИТАР-ТАСС източник от руските тайни служби. "Оръжие и боеприпаси се доставят за отрядите от ССА на големи партиди от Ливан, Ирак и Турция, но неофициално, не по линия на правителствата в тези държави", уточни източникът, цитиран от БТА. Доставките включват според него автомати, картечници, снайперистки пушки и ръчни противотанкови гранатомети.

Западни и други страни си затварят очите за това, че сирийци, живеещи в чужбина, купуват оръжие и контрабандно снабдяват бунтовниците в Сирия с леки оръжия, комуникационна техника и очила за нощно виждане. Това каза опозиционен източник, цитиран от Ройтерс. Поддръжниците на сирийската опозиция се опитват да намерят начин да доставят зенитни и противотанкови оръжия на Свободната сирийска армия, която се състои главно от дезертьори от редовната армия и от цивилни доброволци, каза източникът.

Правят се опити в Сирия да бъдат вкарани сирийски офицери от резерва, които да работят като съветници, за да помогнат на бунтовниците да координират военните си действия. "Вкарваме отбранителни и нападателни оръжия. Идват отвсякъде, включително от западни страни, и не е трудно да се прекара каквото и да е през границата", цитира Ройтерс източника, пожелал да остане анонимен. Той казва, че нито една страна не е взела решение да въоръжава бунтовниците, но има страни, които позволяват на сирийци да купуват оръжие и да го изпращат в Сирия.

Най-малко 20 души са убити при обстрел на сирийските сили срещу градовете Идлиб и Хомс, предаде ДПА, като се позова на опозиционни дейци. 40 души са ранени в квартала Баба Амро в Хомс, каза Омар Хомси.

Междувременно европейски дипломатически източници съобщиха имената на седмина сирийски министри, които са обект на новите санкции, планирани от Европейския съюз срещу сирийското правителство заради кървавите репресии, предаде ДПА. Забрана за пътуване и замразяване на авоарите ще бъдат наложени на министрите на здравеопазването, образованието, президентските въпроси, комуникациите, технологиите, петрола и минералните ресурси, промишлеността и транспорта.

Европейските външни министри се очаква да одобрят в понеделник санкциите, които ще засегнат също централната банка, товарни полети и търговията със злато, диаманти и ценни метали. Според цитиран от Асошиейтед прес европейски дипломат ЕС ще забрани полетите на всички сирийски товарни самолети до блока. Той уточни, че полетите на европейски товарни самолети ще продължат.

Правозащитната група "Хюмън райтс уоч" призова участниците в международната конференция за Сирия в Тунис да работят за спиране на обстрела на жилищни райони в градове като Хомс и Хама, предаде ДПА. "Безразборните атаки с тежко артилерийско оръжие срещу населени райони на Хомс и други градове показва цената на блокирането на международния консенсус за прекратяване на ужасяващите нарушения на човешките права в Сирия", каза Джо Сторк, заместник директор за Близкия изток в организацията. По думите му Китай и Русия трябва да поемат отговорността си за оказване на натиск върху Сирия. Двете страни не участват в срещата на "Приятели на Сирия".

"Амнести интернешънъл" поиска хуманитарните агенции да получат незабавно достъп до обсадения и обстрелван от сирийската армия бунтовен град Хомс, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на международната правозащитна организация. Тя призова и за незабавно прекратяване на обстрела на Хомс. "Амнести интернешънъл" е получила списък с имената на 465 души, убити от началото на операцията срещу града на 4 февруари.

Съветът на ООН за човешките права ще се събере във вторник на извънредна среща за Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Същевременно висш руски депутат, който бе на посещение в Дамаск, каза, че сирийският президент Башар Асад е уверен в себе си и смята, че няма причина да се оттегля, предаде Асошиейтед прес. Алексей Пушков, председателят на комитета по международните въпроси на руската Дума, бе в Сирия по покана на сирийския парламент. По думите му президентът Асад не показва признаци на готовност да се оттегли от властта. "Асад не изглежда като човек, който е готов да напусне, защото освен всичко друго той е подкрепян от широки слоеве от населението", каза днес Пушков, цитиран от руската агенция РИА Новости. Руският депутат предупреди Запада и арабските страни да не признават официално Сирийския национален съвет на днешната конференция на "Приятелите на Сирия", тъй като това ще изпрати погрешен сигнал и ще предизвика нова вълна от насилие. Пушков каза, че конференцията в Тунис заслужава да бъде наречена "на неприятелите на Сирия", тъй като доставките на оръжия за сирийската опозиция ще засилят гражданската война. Русия отказа да участва в туниската конференция.

Днес в Москва бе съобщено, че преди няколко дни в руската столица са очаквали представители на сирийската опозиция, но сирийците са поискали да отложат малко визитата си, за да се види какви са резултатите от туниската среща, предаде ИТАР-ТАСС. Заместник-външният министър на Русия Михаил Богданов, който е и специален представител на президента за Близкия изток, каза, че в Москва е бил готов да пристигне и сирийският вицепрезидент Фарук аш Шараа, за да започне от името на сирийското ръководство диалог с всички сили на опозицията, по всяко удобно за всички време.

Русия се надява процесът на доставяне на хуманитарна помощ в Сирия да не става предлог за военна акция, заяви специалният представител на президента Дмитрий Медведев за Близкия изток Михаил Богданов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Богданов, който е и заместник-министър на външните работи на Русия, отбеляза, че страната му е проучила внимателно документа по назначаването на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за специален пратеник на световната организация и Арабската лига за уреждане на сирийската криза. Една от задачите на Анан е да съдейства за започване на широк, всеобхватен диалог между сирийските власти и опозицията, подчерта той. Богданов допълни, че Русия възнамерява в най-скоро време да води разговори със специалния пратеник на ООН и Арабската лига за сирийската криза.