Сирийската опозиционна коалиция предложи преговори на режима
Сирийската опозиционна коалиция предложи преговори на режима / снимки: Reuters

Ръководителят на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили на Сирия, Ахмед Моаз ал-Хатиб, изрази своята готовност да проведе разговори с президента Башар Асад, предаде ИТАР-ТАСС.

„Считам, че е необходимо да се проведат разговори с режима в Дамаск, за да могат сегашните власти да се оттеглят с най-малко кръвопролития и разрушения", каза Хатиб в изявление, публикувано във „Фейсбук", пише агенция "Фокус".

„Ако правителството е толкова загрижено за суверенитета и не иска да напусне сирийската територия, то тогава има подходящо решение - освобождаване на земите в северната част на страната", коментира водачът на сирийската опозиция.

Броят на жертвите на конфликта в Сирия приближава 70 000 души, съобщи в Ню Йорк върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай. Тя обяви, че миналия месец жертвите са били най-малко 60 000 души. „Без съмнение цифрата вече приближава 70 000”, заяви тя пред Съвета за сигурност на ООН, който обсъди защитата на цивилните в конфликти.

Върховният комисар отново разкритикува Съвета за сигурност заради неспособността му да предприеме действия в Сирия. „Липсата на консенсус за Сирия и произтичащото от това бездействие са бедствени и цивилните от всички страни плащат цената”, посочи тя.

Съветът остава разделен по сирийската криза, като Русия и Китай, съюзници на Дамаск, блокираха всички опити на западните страни да окажат натиск върху президента Башар ал-Асад. Пилай отново пожела Международният съд да бъде сезиран за военни престъпления, извършени в Сирия, което ще изисква решение на Съвета.

Сезиране на Международния съд „ще изпрати ясно послание към сирийското правителство и опозицията, като им покаже, че те трябва да отговарят за действията си и може да има много важен сдържащ ефект”, посочи Пилай.