Сирийската армия започна офанзива срещу град Хама
Сирийската армия започна офанзива срещу град Хама / снимка: Reuters

Сирийската армия започна офанзива срещу град Хомс в центъра на страната, съобщи АФП, като се позовава на говорител на правозащитна организация. „Над 30 военни автомобила нахлуха днес сутринта в Хама, в града се чуват ожесточени стрелби”, заяви Омар Идлеби от Местните комитети за координация, едно от движенията оглавяващи протестите срещу президента Башар ал Асад.

В град Хомс двама души бяха застреляни днес от силите за сигурност по време на операция в квартал Халидия, добавил Идлеби. Войници претърсват селища край границата с Турция, за да арестуват главния прокурор на провинция Хама Аднан Бакур, който в началото на месеца подаде оставка в знак на протест срещу кървавите репресии срещу демонстрантите, съобщи АП.

Телевизия Ал Джазира съобщи, че Бакур е пристигнал в Кипър, предаде ДПА.

Иран, разтревожен от евентуално падане на основния си съюзник в Близкия Изток, призовава от началото на кризата в Сирия за политическо решение, отбелязва агенцията. Техеран обаче никога не осъди извършваното от режима в Дамаск насилие, противно на позицията си, която заемаше спрямо всички останали народни бунтове, разтърсили арабския свят от началото на годината.

Междувременно емирът на Катар шейх Хамад бен Халифа ал Тани заяви, че протестите в Сирия срещу режима на президента Башар ал Асад няма да отслабнат въпреки кървавите репресии, съобщи АФП. „Убийствата станаха почти ежедневни. Но е ясно, че сирийският народ няма да се откаже от исканията си”, заяви шейхът пред телевизия Ал Джазира, допълва БТА.

„Въпросът е да се разбере как да се излезе от тази вътрешна безизходица в Сирия”, добави емирът на Катар, който в края на август окачестви като „безплодна” политиката на репресии в Сирия и призова Дамаск да проведе значими и бързи реформи в отговор на исканията на народа си.

Според ООН насилието в Сирия е причинило смъртта на най-малко 2200 души от началото на антиправителствените протести в средата на март, като повечето от жертвите са цивилни.