Сирийската армия нападна град Дераа, арестувани са блогъри и журналисти
Сирийската армия нападна град Дераа, арестувани са блогъри и журналисти / снимки: Reuters

Сирийски военни части нападнаха тази сутрин Дераа в опит да смажат разбунтували се дезертьори в южния град, където преди 11 месеца избухнаха протестите срещу режима на президента Башар ал Асад, предаде Ройтерс, като се позова на местни жители и опозиционни активисти.

Експлозии и картечна стрелба отекват в няколко квартала на Дераа, където правителствените сили атакуват бойци на Свободната сирийска армия, допълва БТА. Бунтовниците, които контролират въпросните райони, отвръщат на огъня.

Сирийските сили за сигурност арестуваха видния правозащитник Мазен Даруиш и още няколко активисти, след като нахлуха в офиса на Даруиш в центъра на Дамаск, съобщи представителят на опозицията Луей Хусеин, цитиран от Ройтерс. Задържан е и активистът Яра Бадр.

Заедно с журналиста Мазен Даруиш сирийските сили за сигурност са арестували сирийската блогърка Разан Газауи - един от символите на бунта срещу режима на Башар Асад - и още 12 активисти, съобщи Франс прес, позовавайки се на опозиционен източник. Четиринадесет души бяха задържани от силите за сигурност в офиса на тази организация в Дамаск, посочи в комюнике опозиционерът Ануар ал Буни.

Даруиш е ръководител на Сирийския център за медиите и свободата на словото. Той активно е документирал нарушенията на човешки права, извършвани от сирийските сили при смазването на антиправителствените протести, започнали преди 11 месеца. Даруиш бе задържан и миналата година след участие в протест за освобождаване на политически затворници.

Най-малко 22 души бяха убити при артилерийски обстрел на бунтовните градове Хомс и Хама и при сблъсъци между армията и дезертирали войници в Дераа.

Междувременно сирийската опозиция призова да се бойкотира референдумът за нова конституция на 26 февруари с аргумента, че новият текст е запазил духа на сегашния основен закон и дава твърде много правомощия на президента, предаде Франс прес. Проектът за нова конституция "дава на президента абсолютни прерогативи и го издига в статут на абсолютен и вечен лидер" и за разлика от сегашната конституция не гарантира разделението на властите, заявяват Местните координационни комитети (МКК), които ръководят протестните прояви в страната.

"МКК призовават народа да отхвърли и бойкотира този т.нар. референдум и да настоява за изпълнението на целите на революцията ни за свалянето на режима" на президента Башар Асад, се казва в тяхно изявление. "Режимът се подиграва с волята на сирийците, защото няма условия за произвеждане на референдум и този, който е изготвил проекта, не е легитимен", заявяват МКК, имайки предвид режима на Асад и продължаващите от 11 месеца репресии от държавните органи над антиправителствените протести.

В сряда Асад реши да организира на 26 февруари референдум за нова конституция, основана на плурализма, в която се премахва всяко позоваване на партията Баас, която управлява Сирия от близо 50 години. Според текста на проекта за нова конституция на Сирия президентът продължава да назначава премиера и членовете на правителството, а опозицията настоява премиерът да се излъчва от парламентарното мнозинство.

Либия ще позволи на опозиционния Национален съвет на Сирия да открие офис в Триполи, заяви по телевизия Ал Джазира либийският временен лидер Мустафа Абдел Джалил, цитиран от Ройтерс. "Готови сме да позволим на нашите братя в Сирийския национален съвет да открият офис, не посолство, в Триполи," заяви Джалил в интервю за телевизията. "Ние подкрепяме сирийския народ и неговите стремежи," добави той.

Междувременно Франс прес съобщи, че Бурхан Галиун е преизбран за председател на Сирийския национален съвет за още три месеца, като изключение от правилото на ротация, отреждащо тримесечен мандат на лидера на СНС.

Китайски пратеник ще бъде в Сирия в петък и събота, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на министерството на външните работи в Пекин Лю Веймин. Детайлите около посещението на заместник-външния министър Чжай Цзюн все още се уточняват. Друг китайски пратеник - Ли Хуасин - се срещна в понеделник в Кайро с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби. Китайското министерство на външните работи определи разговорите на Ли с Ал Араби като изключително откровени и полезни. Генералният секретар на Арабската лига разкритикува Китай заради ветото, което наложи в Съвета за сигурност на ООН заедно с Русия на проекторезолюция, подкрепяща плана на панарабската организация за решаване на кризата в Сирия, който предвижда президентът Башар ал Асад да предаде властта.

Швейцария затвори своето посолство в Сирия и препоръча на гражданите си да напуснат страната колкото се може по-бързо, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министъра на външните работи Дидие Буркхалтер.

Той отбеляза, че Берн е отзовал много бързо своя посланик в Дамаск, но е оставил дипломатическото си представителство отворено, за да може да поддържа връзка с швейцарските граждани в Сирия. Става въпрос за около 150-180 души, повечето от които са с двойно гражданство.

Швейцария извика своя посланик в Сирия за консултации през август миналата година и той не се завърна в арабската държава.