Силно земетресение разтърси Чили и Перу
Силно земетресение разтърси Чили и Перу / снимка: Reuters, архив

Силно земетресение с магнитуд 6,4 разтърси северните части на Чили и южните райони на Перу, предадоха световните агенции. За момента няма сведения за разрушения и пострадали.

Епицентърът на труса е бил на дълбочина от 11 км, на 55 км северозападно от северния чилийски град Арика и 25 км западно от град Такна в Перу, съобщи Американският геофизичен институт.

Жители на южния перуански град Арекипа са побягнали в паника от домовете си, разказват очевидци, цитирани от Ройтерс. Чилийската Национална служба за извънредни ситуации съобщи, че няма сведения за щети или пострадали на чилийска територия.

Разрушително земетресение с магнитуд 8,8 разлюля Чили на 27 февруари. Заедно с вълните цунами, които връхлетяха крайбрежието на страната, то причини смъртта на 486 души, а 79 продължават да се водят за изчезнали. Оттогава в страната бяха регистрирани неколкостотин вторични труса.

В Чили и в миналото са ставали катастрофални земетресения. Според данни от енциклопедията „Уикипедия" най-силното земетресение, измерено откакто се правят сеизмични наблюдения, също е регистрирано край брега на Чили през 1960 г. То е наричано Голямото чилийско земетресение.