Мощна експлозия разтърси Кабул, изпращайки кълба от черен дим над западните предградия на града, съобщи Асошиейтед прес.

Заместник-началникът на полицията Сайед Гулага потвърди, че е станала експлозия близо до търговски район в момент, в който правителствените служители си тръгвали в края на работния ден, който е по-кратък през Рамазана.

ДПА цитира говорител на вътрешното министерство, че взривът е бил на оживено място в търговски район, близо до сградата на Върховния съд и недалеч от посолството на САЩ и база, в която са разположени чужди войници.

Според очевидци автоколона на чуждестранните войници е бил мишена на самоубийствен атентат. Франс прес съобщи, че са повредени най-малко две военни коли при взрива. Засега няма данни за загинали.

Най-малко 17 цивилни били ранени. Сред тях са по три жени и деца, съобщи медицински източник, цитиран от ДПА.

Говорител на мисията на НАТО потвърди, че автоколона на коалиционните сили е била атакувана, и добави, че в момента се събира информация за случилото се. Експлозията е станала на главното шосе за летището.

Никой не е поел отговорността за нападението, което бе извършено само седмица след атаката срещу парламента. Според АП то е поредно доказателство за способността на бунтовниците, които се борят за сваляне на правителството в Кабул от 14 години, да проникват в уж добре укрепената столица и да извършват смъртоносни атаки.

Източник: БТА