Шестима убити при нападение срещу църква в Нигерия
Шестима убити при нападение срещу църква в Нигерия / Reuters, архив

Шест души бяха убити, а 10 - ранени, при нападение срещу църква в Североизточна Нигерия снощи, предаде Франс прес, като се позова на местния пастор.

"Аз ръководех молитвата. Нашите очи бяха затворени... когато няколко въоръжени мъже нахлуха в църквата и откриха огън по събралите се вярващи", разказа пастор Джон Джауро.

Свещеникът е загубил своята съпруга при нападението в град Гомбе - столица на едноименния нигерийски щат, предаде по-рано Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За момента никой не е поел отговорност за атаката, но подозренията веднага паднаха върху ислямистката секта "Боко Харам", която води кампания на насилие.

Нападението бе извършено, след като президентът на Нигерия Гудлък Джонатан въведе в събота извънредно положение в североизточната част на страната в опит да противодейства на засилващата се активност на ислямистката групировка "Боко харам". В региона патрулират тежко въоръжени войници и танкове. Гомбе обаче не е сред щатите, където бе въведено извънредно положение, уточнява АП.

В отговор на предприетите от властите мерки, "Боко Харам" даде в понеделник срок от три дни на християните, които живеят в населената предимно с мюсюлмани северна част на Нигерия, да я напуснат. Три бомби бяха взривени в градове в североизточната част на страната в сряда вечерта.

"Боко Харам" се обявява за стриктно прилагане на ислямското право в цяла Нигерия. Делът на мюсюлманите и християните от 160-милионното население на най-многолюдната държава в Африка е почти равен.

По данни на АП радикалната секта е убила над 500 души миналата година. Най-малко 39 души загинаха при бомбено нападение срещу църква близо до столицата Абуджа, на около 570 километра югозападно от Гомбе, навръх Коледа.