Шестима души загинаха при нови демонстрации в Афганистан
Шестима души загинаха при нови демонстрации в Афганистан / снимка: Reuters

Двама демонстранти бяха застреляни на отделни протестни митинги в Кабул срещу изгарянето на екземпляри на Корана във военна база на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на местната полиция. Въоръжени лица са убили един човек в източната част на града. Не е известно кой е дал изстрелите, от които е загинал вторият човек.

В западния афганистански град Херат, също при протести срещу унищожаването на свещената книга на мюсюлманите, загинаха трима демонстранти и един войник, предаде АФП. Кръвопролитието станало, когато протестиращите се опитали да навлязат в американското консулство в града. Преди това бе съобщено, че убитите в Херат са трима демонстранти и полицай, а не войник.

Хиляди афганистанци продължиха и днес протестите срещу светотатството според тях, извършено във ВВС базата "Баграм" край Кабул, допълва АП.

В град Хост, столицата на едноименната провинция, по улиците излязоха 4000 души. В източната част на провинция Нангархар хиляди скандираха "Смърт на Америка" и изгориха портрет на Барак Обама. В столицата Кабул стотина човека се събраха около министерството на отбраната, но бяха разпръснати от афганистански войници.

Стотици демонстранти се отправиха към двореца на афганистанския президент Хамид Карзай в Кабул в четвъртия ден на протести след изгарянето на екземпляри на Корана в база на НАТО. Полицейски отряди за борба с безредиците и войници са поставени в бойна готовност, предаде Ройтерс.

Пакистанският премиер Юсуф Раза Джилани призова афганистанските талибани да започнат преки преговори за мир с правителството в Кабул, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Изявлението може би е сигнал за засилване на подкрепата на Пакистан за помирение между талибаните и правителството в Афганистан, отбелязва БТА. Смята се, че тя е от голямо значение, тъй като Исламабад има исторически връзки с талибаните, а за много от лидерите на движението се смята, че са базирани на негова територия.

Джилани заяви, че искрено се надява талибаните и други групи да се отзоват на апела му. "Пакистан е готов да направи всичко необходимо, за да помогне за успеха на процеса на помирение в Афганистан", каза премиерът.