Шестима българи са спасени от горящия ферибот „Норман Атлантик”
Шестима българи са спасени от горящия ферибот „Норман Атлантик” / БГНЕС

Капитанът на ферибота "Норман Атлантик", запалил се в Адриатика, напусна последен кораба, след като окончателно приключи евакуацията на 478-те пътници и членове на екипажа, предаде Франс прес.

Арджилио Джакомаци е напуснал кораба в 14,50 ч. местно време, съобщи в Туитър италианската брегова охрана. Шейсет и две годишният капитан е изчакал да бъдат евакуирани и последният член на екипажа, и последният пътник, преди да напусна бедстващия ферибот.

Спасените българи, пътуващи с ферибота "Норман Атлантик", са шестима, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи /МВнР/.

Още двама българи - В. Доспатлиев и А. Асенов, са евакуирани от борда на бедстващия в Средиземно море ферибот. Така до момента спасените българи са общо шестима - Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова, В. Доспатлиев и А. Асенов.

Посолството на България в Рим е в непрекъснат контакт със съответните италиански власти. МВнР ще информира незабавно при получаване на допълнителна информация.

Според списъка на италианците българите са били само 7.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426.

Последните данни сочат, че 414 човека са спасени, като са открити седем мъртви тела. Един от загиналите е грък, а самоличността на останалите не е известна.

Междувременно прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на "Норман Атлантик", предаде Франс прес. Прокурорът Джузепе Волпе съобщи новината малко след като в Бари пристигна група от петдесетина оцелели от бедстващия кораб.

Хората, повечето от които гърци, са спасени с помощта на хеликоптери и на кораби, притекли се на помощ на ферибота, на борда на който вчера избухна пожар.

Първите спасени пристигнаха тази нощ в италианския град Бриндизи, в югоизточната част на Италия, на около 75 километра от местоположението на авариралия ферибот в Адриатическо море.

Италианските военноморски сили, които координират спасителната операция, и гръцките морски власти продължиха да евакуират пътници и екипаж цяла нощ, въпреки изключително трудните метеорологични условия.

Търговският кораб „Духът на Пирея" с 49 пасажери от "Норман Атлантик" на борда се опита да стигне до пристанището Бриндизи, но морето е прекалено бурно и той не можа да се доближи до пристанището. Поради тази причина беше пренасочен към италианското пристанище Бари, на стотина километра по на север, съобщиха италианските морски власти.

Тази нощ военностранспортен самолет С-130 на гръцките военновъздушни сили пристигна в италианския град Лече. Той ще откара до Гърция оцелелите гърци от кораба, които ще пристигнат с товарния кораб „Духът на Пирея" или с хеликоптери.

В Бриндизи в пътническия терминал на пристанището са разпънати палатки, в които се приютяват оцелелите от трагедията.

Пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя в отделението за автомобили. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба при ужасни метеорологични условия - проливен дъжд, градушка и бурен вятър.

АП допълва, че 9 от спасените пътници са откарани в Лече. Сред тях има 3 деца и бременна жена с хипотермия.

Корабът „Норман Атлантик" плава под италиански флаг, но е собственост на гръцката фериботна компания АНЕК, допълва ДПА. Агенцията цитира пътник, успял да се свърже с гръцката телевизия МЕГА. Той разказва, че огънят на борда на кораба е предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.

Източник: БТА