Шести ден  на протести в Египет – арабски държави евакуират гражданите си
Шести ден на протести в Египет – арабски държави евакуират гражданите си / Reuters

Силно военно присъствие се наблюдава рано тази сутрин по улиците в някои части на Кайро, докато египтяните се готвят за шести ден на протести в страната, с искане ключови фигури, сред които са вътрешният министър и президентът Хосни Мубарак, да подадат оставка.

В кварталите в големите египетски градове, където няма военни и полицаи, през нощта са извършени мародерства, постъпват и съобщения за нападения срещу болници и затвори. Хиляди затворници са успели да избягат от различни затвори в страната. 

Над 450 души са задържани в Египет заради извършени грабежи при размириците през последните няколко дни и са предадени на военните, предаде ДПА. Някои от грабителите са били заловени от местните комитети за отбрана, сформирани от граждани за защита на техните семейства и имуществото им.

В опит да усмири разбунтувалия се народ Мубарак уволни кабинета и назначи двама свои приближени на важни постове. За вицепрезидент бе обявен шефът на разузнаването Омар Сулейман, а за премиер - Ахмед Шафик, боен другар на Мубарак от дните им в армията.

Остава да се разбере дали тези рокади на върха ще прекратят грабежите и дали уличното насилие ще възпре демонстрантите, или пък гневните човешки маси ще продължат да искат радикални икономически и политически реформи, заключава ДПА.

Няколко арабски държави са организирали допълнителни полети, за да евакуират своите граждани от Египет, предаде Асошиейтед прес, като се позова на служители на летището в Кайро.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ливан и Йордания връщат у дома семействата на дипломатите си и други свои граждани заради насилието, избухнало при протестите срещу режима на президента Хосни Мубарак.

Около 3 хиляди души са блокирани на летището в египетската столица. Поне половината от тях са пасажери, чиито полети са пристигнали в Кайро, след като властите наложиха полицейски час. Останалите са египтяни и чужденци, искащи да напуснат страната, които обаче установили на място, че няколко авиокомпании са отменили или отложили своите полети, посочва БТА.

Над 100 души са били убити по време на антиправителствените протести в Египет, съобщиха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на източници от силите за сигурност и медицинските институции. Все още няма официални данни за броя на жертвите.

Според предишна статистика, представена от АФП, броят на загиналите възлизаше на 92 души.

Медицински източници заявиха за Ройтерс вчера, че около 2000 души са били ранени в цялата страна, но е вероятно с избухването на нови протести броят им да се е увеличил, посочва агенцията.