Шефът на МИ 5 поиска повече правомощия за справяне с тероризма
Шефът на МИ 5 поиска повече правомощия за справяне с тероризма / БГНЕС, архив

Шефът на британското вътрешно разузнаване Ми 5 настоя за повече правомощия за службата, за да може да върви в крак с технологиите, използвани от терористите. Той отправи призива в интервю за Би Би Си - първото, давано някога от шеф на британска разузнавателна служба, съобщи Ройтерс.

Андрю Паркър подчерта, че Великобритания е изправена пред най-голямата терористична заплаха след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.. Той съобщи, че контраразузнаването е разкрило за последната година 6 заговора за терористични нападения.

Британското разузнаване: „Ал Кайда" готви удар в Западна Европа

"Заплахата от тероризъм продължава да расте главно заради ситуацията в Сирия", предупреди Паркър.

Шефът на МИ 5 заяви, че новите интернет технологии издигат трудно предизвикателство. Терористите използват ап-ове и интернет връзки, за да разпространяват посланията си и да подстрекават хората към тероризъм. Службите се нуждаят от нови правомощия, които да увеличат възможностите им да се справят с разпространението на тероризма, каза той.

Ройтерс отбелязва, че правителството на Дейвид Камерън планира ново законодателство, разширяващо правото на службите за електронно следене, но правозащитни организации се обявяват против, тъй като според тях новите мерки ще бъдат посегателство върху правата и свободите.

Източник: БТА