Комисията по заразните болести в Република Северна Македония реши да предложи на правителството всички работещи в обществения сектор и в местното самоуправление при отиване на работа да показват потвърждение за поставена най-малко една доза ваксина или негативен PCR тест, който да е в сила най-малко 72 часа и който ще бъде плащан от служителя, съобщи министърът на здравеопазването Венко Филипче, цитиран от агенция МИА.

Работещите може да представят също потвърждение за преболедуван COVID-19, не по-стар от 45 дни, или потвърждение от лекар специалист, че не може да бъдат ваксинирани по здравословни причини.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите: Зелени сертификати и солени глоби

Филипче препоръча тези мерки да бъдат взети и от частните компании. Препоръчва се още една мярка - ваксинацията да бъде задължителна за всички здравни работници.

Мерките трябва да влзат в сила десет дни след като бъдат приети от правителството.

Министърът призова за увеличение на обхвата на ваксинация. "Ваксини има напълно достатъчно и тези, които ще дойдат до края на годината, и тези, които трябва да пристигнат като дарение... така че количеството на ваксини не трябва да ни безпокои. Поради изтекъл срок бяха унищожени 20 000 ваксини от България, които не бяха използвани и това унищожаване струваше около 200 денара. Утре очакваме да пристигнат ваксини от Полша", каза Филипче.
БТА