Сесилия Саркози няма да бъде заставена да свидетелства относно медиците
Сесилия Саркози няма да бъде заставена да свидетелства относно медиците / снимка: Sofia Photo Agency

Сесилия Саркози няма да бъде заставена да свидетелства пред парламентарната комисия за освобождаването на българските медици в Либия, но тя ще носи заедно с Никола Саркози отговорност, ако откаже да свидетелства. Това предадоха Франс прес и телевизия Те ЕФ-1, като цитираха радиоинтервю на националния секретар на опозиционната Социалистическа партия Пиер Московиси, който вероятно ще председателства комисията.

"Госпожа Саркози има какво да каже. Нека дойде да го каже пред депутатите. Но това не бива да се превръща в проблем. Ако не иска да дойде и да говори, да не идва. Но тя ще носи отговорност за това заедно с президента на републиката", каза Московиси в интервю пред радио Жи. "Тогава ще стане ясно, че те не искат да дават обяснения", продължи той.

Според депутата социалист комисията може да изслуша Клод Геан, генерален секретар на Елисейския дворец, който също бе в Триполи, както и еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, "изиграл роля" в тези събития. "При какви условия са освободени медиците, каква е била ролята на Европейския съюз, каква е била ролята на Франция и на други играчи, като Катар" – това са въпросите, които трябва да разгледа комисията според Пиер Московиси.