Сергей Наришкин е новият председател на Държавната дума на Русия
Сергей Наришкин е новият председател на Държавната дума на Русия / снимка: Reuters

Сергей Наришкин беше избран за председател на руската Държавна дума с гласовете на депутатската група на управляващата партия "Единна Русия". В негова подкрепа гласуваха 238 депутати, 88 бяха против, съобщи ИТАР-ТАСС.

Негови конкуренти за поста бяха Владимир Жириновски, лидер на ЛДПР, представителят на комунистическата партия Иван Мелников и лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов, посочва БТА.

За първи заместник-председатели на Думата бяха избрани Александър Жуков от "Единна Русия" и Иван Мелников (КПРФ).

Около 20 души бяха задържани край сградата на Държавната дума в Москва заради опит за неразрешен протест, предаде ИТАР-ТАСС. Това стана в деня, в който долната камара на руския парламент се събра на своето първо заседание в новия си състав след изборите на 4 декември. Група граждани се събрали на улица Тверска и отказали да се разотидат въпреки предупрежденията на полицията. В резултат органите на реда задържали около 20 души, които били отведени в градски отдели на министерството на вътрешните работи, за да им бъдат съставени протоколи за административно правонарушение.

Известният руски блогър Алексей Навални и един от лидерите на движение "Солидарност" Иля Яшин бяха освободени, след като прекараха 15 денонощия в ареста за участие в неразрешен протест, съобщиха адвокатите им, цитирани от ИТАР-ТАСС. Двамата опозиционери бяха посрещнати от свои привърженици и от голям брой журналисти.

За ИТАР-ТАСС Яшин каза, че първото, което иска да направи, е да се наспи. "Не беше лесно. Имаше много наркомани и алкохолици, но вдругиден ще се върнем към активна работа", отбеляза той, съобщавайки, че на 24 декември се готви отново да излезе на протест.

Навални и Яшин бяха задържани на 5 декември по време на неразрешено шествие на опозицията в центъра Москва.