Сблъсъци между демонстранти и полиция в Литва
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Литва / снимкa: БГНЕС

Литовската полиция използва сълзотворен газ, кучета и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите пред сградата на парламента, съобщи Ройтерс. Това са едни от най-тежките сблъсъци в балтийската държава, откакто тя напусна Съветския съюз през 1991 г. Първоначално хората се бяха събрали на мирна демонстрация пред парламента, но по-късно някои от протестиращите започнаха да хвърлят камъни и бутилки, изпочупвайки прозорци на сградата, което предизвика намесата на полицията.

Причина за протеста стана политиката на литовското десноцентристко правителство, което увеличи данъците и съкрати бюджетните разходи като реакция на икономическата криза. По данни на полицията в началото на протеста е имало близо 5000 души. След това пред парламента останали около 2000 демонстранти, а останалите се отправили към сградата на правителството. При сблъсъците между протестиращите и органите на реда са били ранени 13 души, а над 40 са задържани. Ситуацията била овладяна. Привечер пред парламента останали единствено малки групи младежи, посочва Ройтерс.

 

Размирици имаше и в съседна Латвия, където във вторник на митинг се събраха 10 000 души. Мирната в началото проява прерасна в бунт, при който някои от демонстрантите се опитаха да нахлуят в парламента.