САЩ затягат мерките за достъп до секретни информации
САЩ затягат мерките за достъп до секретни информации / Gulliver/Getty Images

САЩ преразглеждат процедурите за затягане на достъпа до строго секретни разузнавателни данни, за да попречат на друго изтичане в медиите на поверителни информации, след аферата с бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

АНС обяви, че ще оглави усилията в тази насока, като въведе механизъм за контрол на свалянето на поверителните информации, подобен на процедурите, използвани при гарантиране на сигурността на ядрените оръжия.

На форум в калифорнийския град Аспен директорът на АНС Кийт Алекзандър поясни, че новият механизъм ще се прилага за системните администратори като Сноудън, както и за хората, които имат достъп до сървърите с поверителни данни.

"Ще ограничим броя на хората, които могат да прехвърлят информации на преносими медии", заяви Алекзандър, цитиран от БТА. "Вместо да позволим на всички системни администратори да правят подобно нещо, ние ще намалим броя им и ще използваме така наречения механизъм на двамата души", добави той.

Съгласно този механизъм само двама души ще имат достъп до залите със сървърите, които през останалото време ще бъдат заключени.