САЩ, Великобритания и Франция притискали България да освободи Чеку
САЩ, Великобритания и Франция притискали България да освободи Чеку / снимкa: БГНЕС

Върху България се извършва силен натиск от официални представители на САЩ да освободи в най-кратък срок бившия косовски премиер Агим Чеку, твърди белградският вестник „Данас". Великобритания и Франция, според неофициални информации, също оказват влияние на българските политици и настояват за незабавното му освобождаване.

Косовските министерства на външните работи и на полицията също работят над случая „Чеку" и са в непрекъснат контакт с българските власти. За София е отпътувал и говорителят на Социалдемократичната партия на Агим Чеку Гзим Касапули, който още вчера е трябвало да разговаря с българските власти.

Сръбските медии коментират и факта, че Агим Чеку на път за България е преминал със своята кола през територията на Македония, където на граничните пунктове е извършена паспортна проверка, а полицията не е арестува косовския лидер, който се намира на червената бюлетина на Интерпол.

Сръбският вестник „Данас" цитира оценките на говорителя на косовското правителство Мельи Красничи, който оценява арестуването на Чеку като разочароващ и нещастен инцидент. Според него Сърбия отдавна е изгубила право да контролира движението на косоварите, така че арестуването му е неприемливо.

Той апелира към международните организации да помогнат за преустановяването на арестите на основата на чисто политически издирвания от времето на Милошевич, чийто срок е изтекъл.