/ Guliver/Getty Images
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се опита днес да успокои Европа, че САЩ ще подкрепят НАТО, въпреки че търсят нови начини за сътрудничество с Русия, но не беше посрещнат с особени аплодисменти от европейските съюзници, които са обезпокоени от действията на президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

В първата важна външнополитическа реч на новото правителство на Тръмп вицепрезидентът увери европейските лидери и министри, че говори от името на президента на САЩ и заяви, че Америка има "непоклатим" ангажимент към НАТО.

Противоречивите коментари на Тръмп за значението на военния алианс, скептицизмът по отношение на споразумението от 2015 г. за ограничаване на иранските ядрени амбиции и очевидното равнодушие към бъдещето на ЕС породиха опасения в Европа, че САЩ може да променят дългогодишната си политика на закрила на Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Пенс, говорейки за свое пътуване като млад до Западен Берлин по време на Студената война, каза, че новото американско правителство ще подкрепя установения след Втората световна война ред.

"Това е обещанието на президента Тръмп: ние ще бъдем до Европа и днес, и всеки ден, защото ни свързват едни и същи благородни идеали - свобода, демокрация, справедливост и върховенство на закона", каза Пенс на Мюнхенската конференция.
 

Guliver/Getty Images


Въпреки че аудиторията го слушаше много внимателно, Пенс не получи особени аплодисменти, освен сърдечната реакция на думите, с които обяви подкрепата си за НАТО. Европейски представители казаха пред Ройтерс в Мюнхен, че все още има съмнения за курса на правителството на Тръмп, особено след вчерашното изказване на конференция на американския сенатор Джон Маккейн, който заяви, че в екипа на президента "цари безпорядък".

Пенс предупреди съюзниците, че трябва да имат по-голям финансов принос към НАТО и отбеляза, че много от тях още не са показали ясно, че ще го направят. Той използва по-твърд тон, отколкото министъра на отбраната Джеймс Матис, който отправи сходно, но по-нюансирано послание към съюзниците от НАТО в Брюксел тази седмица, казаха дипломати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори на форума след Пенс заяви, че отбраните на НАТО и ЕС се допълват. "Силна Европа не може да означава, че Европа ще е сама, както не мисля, че "Америка преди всичко" означава Америка да е сама", заяви Столтенберг.
 

Guliver/Getty Images


Пенс заяви също, че Русия трябва да спазва Минските споразумения за мир и да намали насилието в Източна Украйна. "Знайте САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, каквито, както знаете, президентът Тръмп вярва, че могат да бъдат намерени", посочи Пенс.

Вицепрезидентът каза също, че САЩ "ще бъдат по-силни отвсякога" при президента Доналд Тръмп, предаде ДПА.

Вашингтон ще направи всичко възможно, за да не позволи Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви Пенс, цитиран от ТАСС. "Трябва да положим усилия за засилване на киберсигурността. Трябва да доминираме в информационната среда така, както доминираме и в реалния свят", посочи още той, цитиран от ТАСС.
БТА