САЩ ще продължат борбата срещу Ал Кайда до пълното й унищожение
САЩ ще продължат борбата срещу Ал Кайда до пълното й унищожение / снимки: Reuters

Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще продължат борбата срещу Ал Кайда до пълното унищожаване на терористичната мрежа, предаде ДПА.

Байдън говори в Пентагона на възпоменателната церемония за 11 септември 2001 г. Тогава в сградата на Пентагона се вряза един от отвлечените самолети. При атаката загинаха 184 души. „Нападенията на този ден бяха обявяване на война”, каза вицепрезидентът. На тези атаки отвърна с непоколебима решителност ново поколение от военни доброволци. „Ал Кайда и Осама бин Ладен не са подозирали, че паметта на трите хиляди жертви, избити на този ден, ще вдъхнови три милиона да облекат униформи и ще втвърди решителността на 300 милиона души”, каза вицепрезидентът, имайки предвид цялото население на САЩ.

„Няма да спрем борбата, докато Ал Кайда бъде не само разбита, но напълно разгромена и унищожена”, подчерта той. ДПА отбелязва, че това е най-острото изявление на американски лидер в днешния ден на възпоменание, отбелязва БТА.

САЩ ще продължат борбата срещу Ал Кайда до пълното й унищожение
netinfo


Бившият министър на отбраната Доналд Ръмсфелд каза, че е наредил Пентагонът да не бъде затварян и да продължи да работи след нападението с отвлечения самолет, за да изпрати послание на терористите. В предаването на Си Би Ес „С лице към нацията” Ръмсфелд обясни, че желанието му е било да покаже на света, че шепа терористи не могат да затворят министерството на отбраната. Те нанесоха удар в сърцето на икономическата власт в Ню Йорк и на военната власт във Вашингтон, а вероятно още един самолет е трябвало да удари сърцето на политическата власт - или Капитолия, или Белия дом. Затова Пентагонът трябваше да остане отворен, каза Ръмсфелд, цитиран от АП.

Междувременно „Сикрит Сървис” - службата, която охранява президента Барак Обама, разследва заплахи, получени на страницата на Белия дом във Facebook, предаде АФП.

На „стената” на страницата на Белия дом в социалната мрежа потребител с арабското име Абу ал Мутана ал Макдиси е написал на английски: „Ще се върнем, САЩ, - един ден, 11/9/2011”. Текстът е придружен с фотомонтаж на Осама бин Ладен и самолет, който се врязва в Световния търговски център. По-късно следва друго съобщение: „Ще се върнем при вас, в Белия дом, скоро”.

Около 1600 души присъстваха на възпоменание и в Пентагона, където бяха вицепрезидентът Джо Байдън, министърът на отбраната Лион Панета и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили адмирал Майк Мълън. След Пенсилвания президентът Обама ще отиде и в Пентагона, посочва АФП.