САЩ ще действат занапред с повече дипломация и с по-малко военна сила
САЩ ще действат занапред с повече дипломация и с по-малко военна сила / снимка: Guliver/Getty Images

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще измести фокуса на външната си политика встрани от военната мощ към повече дипломация, стана ясно от изказването на американския министър на отбраната Чък Хейгъл на Международната конференция за сигурността н Мюнхен.

В изказването си пред участниците в престижния международен форум, цитирано от Ройтерс, Хейгъл посочи, че Вашингтон не иска да се замесва в нови военни конфликти.

Изказването на Хейгъл потвърждава думите на президента Обама от тазгодишната му реч "За състоянието на Съюза", където Обама заяви, че САЩ ще изпращат войски зад граница само когато наистина е необходимо, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Време е Министерството на отбраната да се оттегли в поддържаща роля, когато става дума за осъществяването на външната политика на тази страна, каза пред агенцията високопоставен служител на министерството, пожелал анонимност. САЩ ще ангажират европейските си съюзници в по-тясно сътрудничество, особено при оказването на помощ за изграждане на отбранителен капацитет у други глобални партньори, подчертава Асошиейтед прес.

Въпреки руските протести министър на отбраната Чък Хейгъл се обяви ясно за ракетната отбрана в Европа, отбелязва ДПА.

Преди началото на Мюнхенската конференция Хейгъл прекара два дни в Полша, където се срещна с висши правителствени представители и ги увери, че НАТО стои зад своите държави членки.