САЩ са готови да приемат иранска ядрена програма с условия
САЩ са готови да приемат иранска ядрена програма с условия / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама е предал послание на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей, в което го уверява, че в замяна на някои гаранции САЩ биха се съгласили Иран да развива цивилна ядрена програма, пише в. „Вашингтон пост”, цитиран от АФП.

Това послание е било предадено в края на март от Обама на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на тяхна среща в Сеул. Турският премиер го е препредал на иранския върховен водач няколко дни по-късно при свое посещение в Техеран, пише колумнистът Дейвид Игнейшъс, който обикновено е добре запознат с позициите на Белия дом.

В посланието си „Обама не е уточнил дали Иран ще може да обогатява уран на своя територия в рамките на цивилна ядрена програма, за която САЩ биха дали съгласието си”, пише журналистът, цитиран от БТА. В замяна на американското съгласие Али Хаменей трябва да потвърди с конкретен ангажимент изявлението си от 22 февруари, в което заяви, че „Иран никога не се е стремил и никога няма да се стреми да се сдобие с ядрено оръжие”.

Разкриването на това послание от президента на САЩ към Иран идва в момент, когато за следващата седмица са планирани преговори между групата 5+1 (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия) и Техеран по иранската ядрена програма. Според вестника „предизвикателството за преговарящите е да се види дали е възможно да се премине от публичното изказване на Хаменей към проверим и сериозен ангажимент да не се изгражда ядрена бомба”.