САЩ помагат на Киргизстан с хуманитарна помощ за 32 млн. долара
САЩ помагат на Киргизстан с хуманитарна помощ за 32 млн. долара / снимка: Reuters

САЩ ще предоставят помощ от 32 млн. долара на жителите на пострадалите при масовите безредици райони в Южен Киргизстан. Това заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Южна и Централна Азия Робърт Блейк на среща в Бишкек с президента на киргизстанското временно правителство Роза Отунбаева. Очаква се по-късно през деня Блейк да посети и размирните южни райони на Киргизстан, посочва Ройтерс.

Световната програма на ООН по прехраната съобщи, че от утре чрез въздушен мост през Дубай започва да изпраща в Киргизстан и Узбекистан хранителни продукти за хората, напуснали домове си заради междуетническите сблъсъци, предаде Франс прес. Предвид огромния брой на бягащите от конфликта и хилядите други хора, останали без вода и храна, нямаме и минута за губене, каза директорът на програмата Жозет Шиърън

Планираният за 27 юни референдум за конституцията ще се състои, каза Роза Отунбаева в интервю за германското сп. „Шпигел", цитирано от ДПА. Хората ще гласуват за нова конституция в края на юни. Това обаче ще е вот и за политиката ми, отбелязва лидерът на временното правителство, отбелязва и БТА. „После ще организираме и свободни избори - първо за парламент, а после и за президент. Аз няма да се кандидатирам. Мандатът ми изтича след година и половина", подчерта Роза Отунбаева. Тя отхвърли слуховете, че части от киргизстанските въоръжени сили искат да я свалят от власт. „Не се съмнявам, че много от военните остават лоялни към мен", добави тя.