САЩ обмислят да затворят посолството си в Сирия
САЩ обмислят да затворят посолството си в Сирия / снимка: Reuters

САЩ предупредиха, че може скоро да затворят посолството си в Сирия заради влошаването на сигурността. Окончателно решение обаче не е взето, предаде Ройтерс, като се позова на американски служител, пожелал анонимност.

Американската заплаха идва след като Белият дом обяви, че сирийският президент Башар Асад вече няма пълен контрол върху страната, и показва ескалиране на американските изявления срещу Дамаск след 10 месеца на бунтове.

Според служителя САЩ са предали сериозните си тревоги за сигурността на дипломатическата мисията на правителството на Асад, но все още нищо не е направено. Решението да се затвори посолството може скоро да бъде взето, ако сигурността не се подобри, каза той.

Затварянето на американското посолство, макар и да не е равносилно на скъсване на дипломатическите отношения, рязко ще намали пряката комуникация между Дамаск и Вашингтон, който води кампания на международни санкции срещу Сирия, а в същото време ясно показва, че няма желание за военни действия, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джей Карни отново призова Асад да спре кървавите репресии срещу протестиращите и да се оттегли, пише БТА. Той отбеляза, че падането му от власт е неизбежно и че контролът му върху властта очевидно отслабва. Американският посланик в Дамаск Робърт Форд се върна в Сирия в началото на декември, след като бе свикан във Вашингтон през октомври заради заплахи за сигурността му, припомня Ройтерс.

Най-малко 11 души са загинали при експлозия в минибус, превозващ затворници, в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи опозиционният Сирийски център за наблюдение на човешките права. Базираната във Великобритания организация, която следи продължаващото вече 10 месеца въстание срещу режима на президента Башар ал Асад, не посочи повече подробности. Няма потвърждение от независим източник, предаде Ройтерс.