САЩ не са сигурни, че са убили Джон Джихадиста
САЩ не са сигурни, че са убили Джон Джихадиста / снимка: БГНЕС, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призна, че няма доказателства за смъртта на палача на екстремистка групировка „Ислямска държава“ Джон Джихадиста.

В петък Пентагонът съобщи за премахването на Джон Джихадиста, а британски медии допуснаха, че терористичните атаки в Париж може да са били в отговор на неговата смърт.

„Мога да потвърдя официално, че той беше целта, ние бяха по следите му и в последните дни положихме усилия, за да го унищожим. Но не мога да потвърдя резултатите“, каза Кери пред телевизия Си Ен Ен.

Джон Джихадиста вероятно е убит при американски удар в Сирия

В петък високопоставен американски военен заяви, че убитото в Сирия лице при атака на безпилотник е екзекуторът на групировката „Ислямска държава“ Джон Джихадиста. „Ние сме напълно сигурни, че сме ликвидирали целта, която възнамерявахме да убием, и това е Джихадистът Джон“, заяви по телемост от Багдад полк. Стив Уорън.

„Той беше животно и неговото ликвидиране прави света малко по-добро място за живеене“, добави полковникът.

По-рано в петък бе съобщено, че Джон Джихадиста е убит при атака в района на северния гард Рака, смятан за столица на „Ислямска държава“.

Джон Джихадиста е екстремистът, който извършваше екзекуции в многобройни клипове на „Ислямска държава“. Рожденното му име е Мохамед Емвази, той е британски компютърен специалист, израснал в Лондон.

Източник: БГНЕС