САЩ дали на Израел и Палестина крайни срокове за стъпки по пътя към мир?
САЩ дали на Израел и Палестина крайни срокове за стъпки по пътя към мир? / netinfo
САЩ са връчили на Израел и на палестинските автономни власти документ, който поставя и на двете страни строги крайни срокове, в които трябва да предприемат стъпки към установяване на мир. Това съобщава израелският в. "Аарец", цитиран от ДПА.

Съгласно списъка Израел трябва до 1 юни да осигури отворен режим на граничния пункт Рафах между Ивицата Газа и Египет най-малко пет дни в седмицата.

От своя страна палестинският президент Махмуд Абас трябва до 21 юни да разработи със съветника си по национална сигурност план за спиране на обстрела с ракети "Касам" от Газа срещу Израел и да изпрати сили в Ивицата, които да предотвратяват подобни действия, пише БТА.

САЩ искат още през идните седмици Израел да премахне пътните блокади, да подобри режима на преминаване през останалите гранично-пропускателни пунктове и да модернизира снаряжението на силите за сигурност, верни на Абас.

Палестинските сили за сигурност трябва да извършат операции срещу контрабандата през границата между Газа и Египет и покрай средиземноморското крайбрежие и да разрушат мрежите от тунели. Дата за начало на тези акции е 15 юни.

През март държавният секретар Кондълиза Райс бе на посещение в Израел и в палестинските територии. Тогава Райс поиска от израелския министър-председател Ехуд Олмерт и от Абас да организират ежеседмични двустранни срещи, на които да работят за подобряване на обстановката, така че в перспектива да се съживи забуксувалият мирен процес в Близкия изток.

"Аарец" цитира анонимни представители на израелското правителство, които казват, че са отхвърлили част от мерките в американския документ. Всекидневникът изразява опасения, това може да създаде конфликт със САЩ.